Кремъл ни плаши да не преследваме Малинов

Щяло да има "пагубни последствия" ако България преследва Николай Малинов

Кремъл ни плаши да не преследваме Малинов | StandartNews.com

Руските власти намекнаха от най-високо място, че българия ще претърпи последствия ако Николай Малинов, който беше награден с орден „Дружба”, бъде преследван у нас. Това беше посочено в заявление на говорителя на Владимир Путин – Дмитрий Песков.

„Кремъл разчита на това, че награждаването на председателя на НД „Русофили” – Николай Малинов, с руския орден „Дружба” няма да стане причина за неговото преследване”, коментира Песков, цитиран от ТАСС.

„Смятаме, че подобни жестове на признание за заслугите на Малинов като принос за делото на единството на руския свят, принос за развитие на приятелството и сътрудничеството между народите на двете ни страни по никакъв начин не може и не трябва да е причина за някакви преследвания”, добави той.

По думите на Песков това „би било нелогично и би имало пагубни последствия”.

„Дори напротив – разчитаме, че такива хора като него ще получат възможността и по-нататък да работят за развитието на приятелските, отдавнашните и исторически отношения между народите на двете ни страни”, подчерта пресаташето на Кремъл.

У нас в началото на септември Малинов беше обвинен в шпионаж, а вчера главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил сигнал с искане да се установи защо специализираният съд е позволил Малинов да напусне България, без да бъде поискано становище от прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай