Коя е Урсула фон дер Лайен?

Германската министърка на отбраната вероятно ще е следващият председател на Еврокомисията

Коя е Урсула фон дер Лайен? | StandartNews.com

В последните часове неназовани източници, а оттам и световни агенции завъртяха името на германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен като кандидатура, предложена от Макрон, Меркел и Доналд Туск за поста председател на Европейската комисия. Но коя е Урсула фон дер Лайен и защо номинацията й се лансира в тези часове на спорове в Европейския съвет…

Медик по образование и квалификация, фон дер Лейен (60 г.), зае поста министър на отбраната в третото правителство на Меркел - голяма коалиция от десноцентристки християндемократи и леви социалдемократи. За нея този пост можеше да бъде минно поле, но тя показа дух и твърдост. Тримата й предшественици бяха принудени да подадат оставка рано в резултат на различни скандали, свързани с пропаднала програма за безпилотни самолети, обвинения в плагиатство и смърт в Афганистан, включително на германски войници.

Неуспехите не изкараха Урзула (както се произнася малкото й име на немски) извън строя и тя получи признание от много коментатори за това, че се бори успешно с проблеми, пренебрегвани от години. След анексирането на Крим от Русия и събитията в Украйна, тя и шефката й Меркел заеха смела позиция в подкрепа на икономическите санкции на Запада срещу Москва, въпреки че Германия по-късно пострада повече от много други страни по отношение на изгубена търговия и печалби.

Устойчивостта на фон дер Лайен пред тези предизвикателства отразява яростните й политически убеждения. Тя не се колебае да скъса с консервативната база на своята партия и дори с канцлера, когато техните мнения се различават. Като министър на труда и социалните въпроси в предишното правителство на Меркел, от 2009 г. до 2013 г. фон дер Лейен се бори дълго и усилено, за да въведе по-добри обезщетения за бащинство, за да насърчи повече работещи жени да имат деца и да улесни техните партньори да приемат по-голям дял от бремето по отглеждането на деца и изпълнението на домашните задължения.

Тя с готовност признава, че политическата й кариера е била възможна само защото съпругът й, Хайко, университетски професор по медицина, е успял да посвети голяма част от времето си на грижите за децата в дома им близо до Хановер в Долна Саксония. В целия този процес тя се превърна в модел за подражание на младите жени, които искат да разчупят традицията в едно общество все още проникнато в представата от ХІХ-и век, че животът на жената трябва да се фокусира върху Kinder, Küche, Kirche (децата, кухнята, църквата).

Политическата си кариера фон дер Лайен дължи много на баща си, Ернст Албрехт, бивш консервативен премиер на Долна Саксония. Преди това той е висш служител към Европейската комисия (тогава комисия на европейските общности) в Брюксел, където Урсула е родена през 1958 г. Нейните ранни години в „столицата на Европа“ подхранват нейното владеене на няколко езика, както и убежденията й за необходимостта от създаване на Съединени европейски щати. Според нея по-единна Европа ще има силен глас на световната сцена, но също така ще се стреми да прехвърли важни правомощия на местните власти, както и на федералните държави като Германия.

Въпреки политическото си родословие, първата любов на фон дер Лейен е медицината. Учи в Медицинския университет на Хановер, получава медицинска диплома и започва практиката си в местна гинекологична клиника. След като се омъжва за Хайко двамата решават да заминат за Станфорд, Калифорния, където му се предлага стипендия за преподаване. Докато Хайко учи и провежда изследвания, тя започва да ражда деца в бърза последователност. Там, спомня си тя в един неотдавнашен разговор, иновативната и гъвкава социална природа на Калифорния я завладява и я кара да се запита защо собствената й страна не може да улесни живота на работещите двойки с деца. Докато двойката се върне в Германия няколко години по-късно, тя е решила, че нейното семейство ще се опита да запази позитивните калифорнийски нагласи, които срещат в Станфорд. След като получава степен по обществено здраве, тя скоро решава, че вместо да преследва медицинска кариера, ще може да има по-голямо въздействие, като последва баща си в политиката.

След като е заемала постове в местното правителство на Долна Саксония, тя е избрана за член на Федералния парламент през 2003 г. Междувременно става министър по социалните въпроси, жените, семейните дела и здравето на Долна Саксония – отговорност, която по-късно пое на федерално ниво, когато Християндемократите възстановиха властта след седем години в опозиция на лявоцентристката управляваща коалиция на социалдемократите и зелените.

Засега фон дер Лайен е предсказуема и сдържана сдържан за бъдещите си амбиции и отхвърля всякакви приказки за превръщането й в наследник на Меркел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай