Консултациите при Радев. Какво остана скрито?

Президентът направи своето позициониране на всяка партия според силата, влиянието и способностите й. Посочи и предизвикателствата

Консултациите при Радев. Какво остана скрито? | StandartNews.com

Не искам да създавам впечатление, че като президент тласкам процеса по създаване на правителство в определена посока, каза 6 пъти под различна форма днес президентът Румен Радев, провеждайки в един ден консултации за съставяне на правителство с шестте партии в парламента.

ВИЖ ОЩЕ: ГЕРБ готови. Радев:Не бързам със служебен кабинет

Пред всяка една от тях обаче поведението му бе различно, а нюансите в него издадоха точно какво иска той: легитимно и отговорно правителство, с ясни цели и приоритети, което да работи за ускореното развитие на България и да има и широка парламентарна подкрепа. За целта Радев направи своето позициониране на всяка партия според силата, влиянието и способностите й. Посочи и предизвикателствата.

ВИЖ ОЩЕ: ГЕРБ връщат мандата, след като съобщят кабинета си

Демонстрира близост с БСП и ласкаво ги посъветва да избягват резки комуникации и да търсят диалога и пресечните точки. Заяви, че разчита на ДПС за баланса между приемането на важните закони и сформирането на правителство.

ВИЖ ОЩЕ: Радев към ИТН: Отговорността ви е огромна

За Демократична България Радев изтъкна опита, а на "Изправи се! Мутри вън!" деликатно каза, че трябва да осигуряват кооперативността и граденето на мостове.

Снимка: БТА

Хладен и дистанциран от служебната си висота бе президентът Радев с ГЕРБ. Бащински добронамерен се показа към "Има такъв народ". С БСП демонстрира топли отношения, с ДПС – внимаваше. Към Демократична България Радев бе дружелюбен, към "Изправи се! Мутри вън!" - уважителен.

ВИЖ ОЩЕ: Тошко Йорданов:Коалиция с партии от статуквото–НЕ

За Радев бе много важно да каже на ГЕРБ две неща. Първо, че не бърза със служебен кабинет и второ, че "не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление, защото няма правомощия за това". Отговорността за съставяне на правителство и формиране на неговата подкрепа е единствено в парламентарните групи, дебело подчерта президентът. И накара доскорошните политици с власт да се замислят с каква точно подкрепа разполагат.

http://epicenter.bg/images/news/42021/pics/1618824938.jpg

ВИЖ ОЩЕ: Радев даде важна роля на БСП

Каква подкрепа очаквате, какво е вашето взаимодействие с другите парламентарни групи, протоколно попита Радев. След разговора с него и кандидат-премиерът Даниел Митов, и зам.-шефът на ГЕРБ за първи път казаха, че има вариант да не вкарат кабинета си за гласуване в пленарна зала. Защото вече е ясно - ГЕРБ няма да получи нито един глас повече от тези 75, които има в собствената си група. Едно унижение по-малко ще бъде, ако след знаковото съобщаване на проектокабинета, мандатът просто бъде върнат. И ГЕРБ мине за известно време в запаса, както всъщност му препоръча днес Радев, макар и без думи.

ВИЖ ОЩЕ: ДПС: Промяна. 3 приоритета за кабинет

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ: Борисов бе пряк участник в "Росенец"

Консултациите при Радев показаха три неща:

1. Партии на протеста много, мандатоносител - един

Макар в 45-ото НС да влязоха три партии, родени след протестите от миналата година, само една от тях може да е мандатоносител. "Има такъв народ". Посочиха я и Демократична България, която обяви, че с 27 депутати не може да има претенции за мандат, и "Изправи се! Мутри вън", които имат само 14.

ВИЖ ОЩЕ: Демократична България се отказа от мандат

2. Край на коалициите във властта

Избистрянето на идеята, че единственият възможен вариант за кабинет е на "Има такъв народ", консултациите показаха, че властта вече ще е без коалиции, без караштисване на министри, без размиване на отговорност. Кабинет на малцинството, подкрепен от останалите партии на промяната. Първи, тон даде Христо Иванов, който обяви, че няма да даде хора за министри, че няма условия към кабинета, а само критерии.

3. Парламент на партиите

Ако последните години парламентът бе среща на компромисите, то 45-ото НС се откроява с яркото присъствие на партии, които не са склонни да правят компромиси с възгледите си. Може би и за това президентът Румен Радев формулира очаквания към всяка от тях чрез входните си думи по време на консултациите. Най-голямата отговорност бе отредена на "Има такъв народ". Всички очаквания на българите са насочени към вас, каза Радев. И обобщи: Отговорността ви е огромна. Ще спазваме конституцията и законите, увери го Тошко Йорданов.

ВИЖ ОЩЕ: Манолова пред Радев: Без ГЕРБ във властта!

На БСП Радев даде важна и много специална роля. Заяви, че разчита на опита и мъдростта на Столетницата да търси онези пресечни точки на приоритетите, ясни цели и отговорност чрез активен диалог в 45-ото Народно събрание. "То е гарантът, който е трябва да произведе новия кабинет“, каза Радев. Питайки БСП какво ще направи, ако вземе третия мандат, Радев остави впечатлението, че е готов да го даде именно на социалистите.

Разговаряйки с ДПС президентът на няколко пъти спомена, че има само хипотетична възможност да им даде третия мандат. Но изтъква ключовите позиции на ДПС в парламента. "Разчитаме на вашите дългогодишни парламентарни опит и традиции в една много важна мисия - да се намери верният баланс между необходимостта от неотложни законодателни промени, които, разбира се ангажират енергията на това Народно събрание, и много важната задача - съставяне на правителство", каза президентът.

Радев изтъкна опита и на политиците в Демократична България, но ловко го обвърза предимно със съдебната реформа. Пожела на Христо Иванов и Атанас Атанасов да успеят да съберат нужните подписи за изготвеният от тях проект за ремонт на основния закон.

И пак опитът бе основен акцент в посланията на Радев към "Изправи се! Мутри вън!", но съчетан с "енергията и страстта", която групата е вляла в Народното събрание. Надявам се, че тази енергия и страст ще се трансформират във воля за промяна, каза Радев. И подчерта, че разчита на юридическата експертиза на Мая Манолова, Татяна Дончева и Николай Хаджигенов. И на търсенето на консенсус за общи политики, за обединение около водещи приоритети в името на стабилността.

Как виждате мостовете между партиите и коалициите към най-важната задача - час по-скоро създаване на правителство, попита ги Радев. И им каза, че разчита на тяхната оперативност и градене на мостове.

Дали ще се случи - предстои да видим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай