Командос стана главсек на МВР

Командос стана главсек на МВР | StandartNews.com

Спокоен, мълчалив, интелигентен, почтен и дискретен. Така вече 13 години помнят сегашния главен секретар на МВР бивши барети. Три години Светлозар Лазаров е бил техен колега в Специализирания отряд за борба с тероризма. Може би точно тези качества са забелязани от ръководството на Националната служба за сигурност и през 2002 г Лазаров започва работа като разузнавач в службата. Трудолюбието и амбицията му го извеждат до позицията началник на сектор. Според запознати бил много добър като оперативен работник- проверявал фактите и изпипвал всяка работа до всеки детайл докрай. Това му помагало и да се справи с нелеката задача да оглавява тежкия сектор "Енергетика" в ДАНС в продължение на четири години. Оттам Лазаров се познава и с настоящия вътрешен министър Цветлин Йовчев. Въпреки че двамата никога не са били близки приятели, ще му е леко да работи с него, защото Йовчев му имал доверие, твърдят запознати. Младият мъж не е спирал да се усъвършенства професионално. Преминал е и специализирани курсове за повишаване на квалификацията, на които лектори са били представители на ФБР, ЦРУ, МИ-6. Колеги на Лазаров нямат съмнение, че ще се справи като главен секретар на МВР, защото работи с хъс и вещина.

Оказва се, че 39-годишният горнооряховчанин е паметлив още от ученик в специалността "Машини и апарати" в професионалната гимназия по хранително-вкусова промишленост в Горна Оряховица. Според негови близки още в часовете попивал всичко, което му преподавали. Почивал си с тренировки по баскетбол в старозагорски клуб. Светлозар бил много добър ученик. Негов класен е бил авторът на първия електронен учебник по физика Никола Николов. Слабостта му към точните науки, която го отвела към специалността "Счетоводство и контрол" в полувисшия железопътен институт в София. Докато кара стаж в родния си град, Лазаров започва да се подготвя за изпити за Полицейската академия в Симеоново. Завършва факултет "Полиция" с отличие и става командос. Съвсем логично започва да тренира карате и кик бокс. Докато усвоява специални познания за борба с тероризма, Лазаров успява да завърши задочно право в Югозападния университет "Неофит Рилски". По това време среща и любовта в лицето на красивата Доника. Женят се на 5 октомври 2002 година в храм паметника "Св. Александър Невски". Според познати желанието на двамата било да отидат до катедралата с мотор с кош, но не намерили. Доника също е юристка. Лазарови има двама сина - Денис, на 5 г. и Кристиян, на 10 г., а наесен чакат трето дете. Малкото си свободно време Лазаров посвещава на семейството си. Обича да плува и да прави походи в планината, твърдят негови познати.

Според колеги Лазаров никога не е парадирал с това, че е зет на бившия зам.-министър на вътрешните работи Камен Пенков. Близката му връзка с него не е била и трамплин за кариерното му израстване. "За Светльо не се е говорило, че е връзкар. Просто момчето си има необходимите професионални качества и това се забелязва. Много е скромен и дискретен", казва негов колега. Дори с родителите си Денка и Стоян Тодорови не е споделил, че ще става главен секретар. Те научили за това от телевизията. Дори не позволил да му честитят, защото указът все още не бил подписан.

Родителите на новия главен секретар са обикновени трудови хора. Бащата Стоян работел във военния завод "Аркус" в Лясковец. До Нова година майката Денка имала магазин за дамска конфекция в Горна Оряховица, но той бил закрит заради кризата. Лазаров има и по-малка сестра, която също живее в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай