Когато политиците станаха доброволци

В дните на най-черната статистика партийното боричкане отстъпи място на лицемерната емпатия

Когато политиците станаха доброволци | StandartNews.com
  • В дните на най-черната статистика партийното боричкане отстъпи място на лицемерната емпатия
  • Докато се правят на алтруисти, съдбата ни е в ръцете на докторите, а армията на песимистите става внушителна


Тръгнеш ли веднъж да теглиш чертата, забравяш се. Това си го знае всеки българин. Особено, ако линията е черна. И е на разделението. Видяхме го чертичка по чертичка в последната седмица. От това кой има право на легло в болницата и кой е обречен да умира на стълбите пред нея, през това как силно любим, но и люто мразим пенсионерите в супера, до съдбовния избор - пари за децата или за полицаите. Разделението за маските, за дистанционното, лекарствата и хоум офиса изобщо не го броим. От март то е всекидневие. Оттогава животът на инат вече официално е национален спорт. Но напоследък той придобива все по-уродливи форми. Политиците пуснаха кормилото на властта и оставиха съдбата българска в ръцете на докторите, а самите те се посветиха на ново предизборно призвание - станаха доброволци.
Партийното боричкане отстъпи място на лицемерната емпатия.

Още преди да приключи срещата си с вируса
лидерът на БСП Корнелия Нинова се потресе от клетниците в Свищов и Шумен, които няма кой да ги лекува, и командирова трима депутат-доктори в местните болници. Дни наред те ядяха хляба на репортерите като предаваха на живо в социалните мрежи всяка подробност от мизерията там. Разказваха за допотопните условия, за шепа все още здрави, но изстрадали доктори, за недостига на кислородни бутилки и свирепата борба за всеки живот. Разбира се, като тънка червена нишка се пропиваше вината на управляващите, докарали лечебните заведения до фалит и унизили здравните работници със заплати, далеч по-ниски от тези на дюнерджиите.

Усетили политически гол във вратата си
ГЕРБ светкавично наваксаха като пуснаха съобщение, че над 50 техни членове и симпатизанти вече са дарили кръвна плазма за лечение на Ковид-болни. След което заваля дъжд от новини за ГЕРБ-ери, които стават доброволци в цялата страна. Лидерката на парламентарната им група д-р Даниела Дариткова обяви, че се грижи за практиката си от 3400 души в смолянско петък, събота и неделя на първа линия, а колегата й - анестезиологът д-р Красимир Събев отиде при най-тежките случаи, интубираните. Кметовете от партията зарязаха кабинетите си и тръгнаха да разнасят всеки ден храната на възрастни хора. През това време социалният министър успокояваше пенсионерите, че заедно с щедрите надбавки, пакетите с помощи през зимата ще са уголемени.
За да отговори подобаващо на конкуренцията, Нинова строи 33-ма соцдепутати и организира три лъча доброволци, оглавявайки един от тях. А ден по-късно, след като получи отрицателните тестове за себе си обяви, че веднага след гласуването за бюджета се връща в болницата, вече на първа линия.
При надцакването около доброволчеството с едни гърди напред излезе войводата от европарламента Ангел Джамбазки. За разлика от шефа му - Каракачанов, който стигна само до всекидневни призиви за даряване на кръвна плазма, зацапалият имидж с шофиране в нетрезво състояние Джамбазки, направо хвана кофата и парцала, за да стане санитар във ВМА.

Новият почин: Стани доброволец
загърбиха умните и красивите, но само на пръв прочит. Те влязоха в любимата си роля на ревизор и тръгнаха да търсят гнилите ябълки и в този сектор. Светкавично сформираха експертни групи и започнаха разследване на всички платформи, организации и групи, дръзнали да набират доброволци. Резултатите със сигурност ще бъдат обявени в поредния предизборен поход на Христо Иванов.
Заедно с политиците обаче в болниците стремглаво влезе коронавирусът. Страшните цифри, които ни отредиха трето място по смъртност от Ковид-19 в Европа и на второ на Балканите, докараха невиждана паника сред народа, в която всеки гледа да се спаси по единично. Вместо болката да ни обедини, тя ни раздели.
Новината, че България е казала първото си сериозно "не" на Европа заради Северна Македония в друг момент сигурно щеше да помпа националното ни самочувствие, но днес тя донесе само
порция омраза, която вече спъна комшиите
В родната ни паника за подсигуряване с рецепти, лекарства и болнични легла, остана за заден план истината за спора. А тя е, че езикът на македонците е единственият в света, който има точни дата, час и място на създаване - 2 август 1944 г., манастирът "Св. Прохор Пчински", който през Средновековието е огнище на българската книжнина. Упорството на комшиите, че у нас има македонско малцинство и вулгарният език на вече бившия председател на Надзорния съвет на Македонската информационна агенция Зоран Иванов, който нарече външния ни министър и бившия дипломат Х 1 на Гърция с определението "Захариева и Бакояни са кучки", наляха допълнително масло в огъня на съседските отношения. А пламъкът лумна с изказването на Зоран Заев - "Идва ми да покажа среден пръст на българите".
Мачът свърши, възтържествува у нас вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Какво обаче ще се случи в допълнителното време, никой не се наема да прогнозира. А думите на зам.-председателя на ПГ на ДПС Хамид Хамид: "Позицията на правителството не помага нито на България, нито на Северна Македония. Потърпевши са и двете държави и няма как да обясним позицията си на Европейската комисия", само засилват страховете, че балканското разделение вещае продължителна окопна война.
Докато българо-македонските страсти се вихреха,

уличните емоции у нас взеха връх
Протестът и воеводите решиха да издълбаят нова пропаст. "Освежаването" на спихналите се демонстрации се прояви в атака срещу централата на ВМРО. Протестъри разбиха вратата, а четници в политически костюми, начело с Джамбазки, ги обляха с вода от прозореца. Коя от двете страни колко димки и пиратки е ползвала в сражението, ще броят прокурорите. Но фитилът на напрежението бе допълнително разпален от Каракачанов с думите: "Имат късмет, че не съм бил там. Нямаше да има само водни струи!".
Най-дълбокият разделителен окоп си остават детските. Поредната копка направи отново ВМРО, припомняйки, че в коалиционното споразумение освен 300 лева минимална пенсия са поискали и детски надбавки за всички семейства. Защо се оказа, че попълването на тази бюджетна дупка ще стане точно с възнагражденията на полицаите, така и не стана ясно. Но последствията са факт - протестът на полицаите и отговорът на властта отвориха кутията на Пандора. ГЕРБ обявиха, че връщат старото положение - надбавки само за най-бедните, за да има пари за полицаите. Не искаме заплати за сметка на децата, и ние сме родителите, гневно избухнаха униформените. Ние държим на нашето, тропна с крак ВМРО. Дали последната идея, за която ГЕРБ и ВМРО си стиснаха ръцете - детски надбавки за най-бедните, данъчни облекчения за по-богатите, ще мине, вече не е толкова важно. Защото погледите са насочени към започналото второ четене на бюджета. Там избухването на нови мини е предизвестено.
Сигурно една държава, която твърди, че е сред лидерите по стабилност и растеж в Европа въпреки пандемията, може да си позволи и повече детски надбавки, и увеличени пари за полицаите. Но границата бе прекрачена. Когато партийците започнат да делят и децата, трупайки имидж на техен гръб, политическото дъно е ударено. И обяснява защо ГЕРБ и БСП са с равни резултати около 20-те процента, а ВМРО все още са под чертата.
Коронавирусът даде много уроци. Днес държавите, които му се присмяха напролет, държат поправителния си изпит. И го правят достойно - демонстрирайки и разбиране, и единство. Ние, както винаги, ще стигнем до истината по най-трудния начин.
Докато политиците се правят на алтруисти, армията на песимистите ще се преброи напролет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай