Кога ще са изборите? Три варианта за дата

Тази седмица Радев разпуска парламента и назначава служебно правителство

Кога ще са изборите? Три варианта за дата | StandartNews.com

Новите парламентарни избори чукат на вратата. Политическият пъзел окончателно ще се нареди в Светлата седмица. След решението на БСП да върне мандата още на 5 май, когато ще го получи, се обсъждат три варианта за дата на предсрочния вот за парламент.

Утре, 5 май, Радев свиква консултации за новата ЦИК, която ще бъде излъчена от парламента, но назначена с негов указ. Според последните поправки в Избирателния кодекс тя ще се състои от 15 души, излъчени от парламентарните партии. Според разпределението ГЕРБ ще имат четирима представители, „Има такъв народ” – трима и БСП – по трима, ДПС – двама, „Демократична България” – също двама, „Изправи се! Мутри вън!” – един. Накрая ЦИК се назначава с указ на президента Радев.Очаква се в петък, 7 май, Румен Радев да издаде указа, с който разпуска народното събрание и насрочва дата за изборите. Ако това стане, в същия ден с втори указ Радев трябва да назначи и служебното правителство. За премиер се споменават две имена – на президентските съветници ген. Стефан Янев, който бе вицепремиер и министър на отбраната в първия служебен кабинет на Радев, и Бойко Рашков, съветник на президента по правните въпроси.

Най-коментираните дати за предсрочен вот са 4 или 11 юли. Но мнозина вярват, че Радев максимално ще бърза, за да отдалечи парламентарните от президентските избори. И може да избере още по-ранна дата – 27 юни.

„Очаквам БСП в сряда да предложи кандидат, който да върне връчения им мандат”, заяви пред Нова тв доц. Наталия Киселова - преподавател по Конституционно право. „Започва силен отпускарски сезон. До 11 юли криво-ляво можеш да хванеш хората, след това - не можеш”, коментира Стефан Манов, който е член на Обществения съвет към ЦИК.

Ако президентът разпусне парламента още тази седмица - на 5 или 7 май, Конституцията сочи, че нови избори се провеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията му. Така датата 4 юли за предсрочен вот става напълно възможна. „Ако искаме да хванат 11 юли за изборна дата, парламентът трябва да се разпусне в петък и в понеделник 10 май да излезе в Държавен вестник”, посочва още Манов.

Според доц. Киселова действията на държавния глава ще са продиктувани от процедурите за назначаване на новата Централна избирателна комисия. Тоест, парламент ще има докато новата ЦИК не бъде назначена и така да вървим по-скоро към дата 11 юли.

За втори път в 5-годишния си мандат, президентът Радев ще назначи правителство, макар и служебно.

Анализатори обаче напомнят и друг риск, освен отпускарския сезон. На 11 юли е финалът на Европейското първенство по футбол. Дали това ще повлияе на решението, предстои да разберем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай