Хасан Адемов е изненадан от реакцията към ЗСУ

Законът е бил приет с аплодисменти и не е имало никакви реакции срещу него

Хасан Адемов е изненадан от реакцията към ЗСУ | StandartNews.com

"Законът за социалните услуги беше приет през тази година - 2019-а, в пакет от социални закони, подготвени от Министерството на труда и социалната политика. 163-ма народни представители го подкрепиха на първо четене - без гласове "против" и "въздържал се", напомни в интервю за БНР д-р Хасан Адемов - председател на парламентарната социална комисия и депутат от ДПС.

Той акцентира, че законът е бил приет с аплодисменти като отговор на дългогодишни очаквания и не е имало никакви реакции срещу него - нито от политици, нито от депутати, нито от неправителствени организации (НПО). Изненадващо е как възникна това поляризиране в обществото, коментира Адемов.

В последния ден преди коледната си ваканция депутатите ще обсъдят на първо четене четири различни законопроекта, в които е заложено отлагане или отмяна на Закона за социалните услуги (ЗСУ). Предварителната нагласа е да бъде подкрепен проектът на "Обединени патриоти", в който се предлага отлагане на действието на закона с половин година.

Хасан Адемов заяви, че вносителите на предложението за отлагане на закона смятат, че това ще подпомогне за по-сериозен и задълбочен диалог с тези, които са против него. "Практиката показва, че всеки един опит за диалог е посрещан с радикализирани и остри реакции, което е притеснителен момент", каза още той.

Адемов посочи, че дискусията около Закона за социалните услуги е рестартирана и това е един от малкото закони, които се атакуват преди да са влезли в сила.

Във връзка с най-коментираната тема, сочена като спорна и проблемна в ЗСУ - дейността на НПО, предоставящи социални услуги, той обясни, че НПО-та участват в предоставянето на тези услуги още от 2002-ра година - по закон - и нищо в новия закон не е променено, дори обратно: "Засилени са контролните мерки - регистрационният режим на НПО, които предоставят социални услуги, се заменя с лицензионен режим". 

Председателят на парламентарната социална комисия коментира и предположенията, че има и външна намеса в създалата се отрицателна нагласа срещу закона, за което говори и министърката на труда и социалната политика Деница Сачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай