Хамид: Няма "извиване на ръце" за Изборния кодекс

Според него се акцентира силно върху текстовете за преференциите, а не се говори за текстовете „където наистина се отнемат права“...

Хамид: Няма "извиване на ръце" за Изборния кодекс | StandartNews.com

Не е имало остри реплики, нито изнудване в разговорите с ГЕРБ по отношение на вдигането на прага на преференцията. Това заяви в интервю за БНР зам.-председателят на парламентарната група на ДПС и зам.-председател на Правната комисия в НС Хамид Хамид за приетите тази седмица промени в Изборния кодекс.

Според него се акцентира силно върху текстовете за преференциите, а не се говори за текстовете „където наистина се отнемат права“.

„ДПС предложи да отпадне уседналостта за европейски избори и за местни! ДПС предложи да отпадне лимита от 35 секции, който е обиден и който лишава от права. Ако гласът на ДПС можеше да се чуе, ако имаше такова извиване на ръце, щяха да бъдат подкрепени истинските предложения, а не сега да се използва отвличане на вниманието“, каза Хамид в предаването „Неделя 150“.

Депутатът от ДПС нарече „медийна дъвка“ обясненията за преференциалния вот: „За какви личности говорим, когато в някои Общински съвети тези личности влизат с 35 гласа? За какви личности говорим, щом има претенции този човек да е личност да разчита на 7% от партийния вход? А какво става с 93% този вот? Това прилича на болшевизъм, по-скоро не меншевизъм. Това е диктат!“

Политикът изтъкна, че и в настоящия закон е уреден въпросът за изцяло мажоритарен избор, но няма личности, които да искат да вляза в политиката като независими кандидати.

„Никакъв мажоритарен елемент не лице, което е решило с хората от фирмата си и с няколко приятели да вкара синчето си в парламента“, допълни той.

Сега чрез мажоритарния елемент в някои общински съвети се правят „групички“, които обслужват само една фирма, каза Хамид. Това според него става, защото във всички партии процесът по номинации тръгва отдолу - местните структури номинират, а централното ръководство утвърждава.

„Няма как една партия да е застрахована от тази грешка на някои от последните места да попаднат хора, зад които стоят съмнителни капитали“.

„ДПС внимателно подбира своите хора, но никоя партия не е застрахована как ще бъдат подведени местните структури по места и как някой млад, амбициозен татко или някоя млада амбициозна компания с няколкостотин работника ще реши да си направи групичка в съвет или в парламента ще си вкара някой депутат, който да изпълнява недотам нормални функции...“, каза депутатът от ДПС.

Омбудсманът Мая Манолова вече съобщи че изпраща промените в Изборния кодекс в Конституционния съд.

Хамид изтъкна, че очаква съдът „да се произнесе спрямо Консултацията“.

„Когато се говори за отнемане на права, трябва да се чете малко по-внимателно, според мен. Никакви права не се отнемат! Може би се засяга правото на сенчестия бизнес да си прави групички по общинските съвети“.

Според ДПС в закона е необходим по-ясен механизъм кога могат да се правят промени при изтичане на мандата на ЦИК.

Той оцени като „лоша практика в парламента“ това, че много от публичните органи, които НС избира, се избират месеци, след като изтече мандата на предишния състав.

„Нищо лошо не се случва с тези органи. Те си довършват правомощията до избиране на нов орган, така че не мисля, че се е случило нещо кой знае колко извънредно. За съжаление, практика е в НС“.

Хамид отрече ДПС да е стратегически партньор на управляващите в НС и заради вота за изтребителите Ф-16 и изборните правила.

„ДПС е начертало своя евроатлантически път, далеч преди да се появи на политическа сцена партия ГЕРБ! ДПС първа дефинира въобще в публичното пространство пътя на България в НАТО, така че изборът ни тук е напълно естествен и няма как тук някой да ни пришива към някой.

Трябва ли да кажем за БСП, че са стратегически партньор на управление, защото беше подкрепено тяхно много важно искане в няколко текста - отпадне втория екземпляр от секционния протокол. Трябва ли сега да си вадим извод?“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай