Каракачанов: Номерът на Скопие няма да мине

Кабинетът остава до изборите, ще решаваме тепърва дали самостоятелно ще участваме във вота, каза вицепремиерът

Каракачанов: Номерът на Скопие няма да мине | StandartNews.com

 

България винаги е подкрепяла Македония по пътя й към НАТО и ЕС. България първа признава независимостта на страната. Въпросът е дали Македония иска да е в ЕС. Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов по Канал 3. Той потвърди твърдата ни позиция, че Северна Македония трябва да признае българската история. Заяви,  че е твърдо убеден, че кабинетът ще се запази до изборите и няма вариянт той да участва в някакъв експертен кабинет. Структурите на ВМРО предпочитат самостоятелно участие на вота, но окончателно решение тепърва ще се взима. Той даде подробности за посещението си в САЩ като заяви, че е важно стартегическото ни партньорство и че евентуален договор за нови изтребители ще се взима от следващия кабинет.   Похвали генерал Мутайфчийски, когото преди дни награди като будител и заяви че коронавируса не застрашава бойните дежурства.

По отношение на Северна Македония той припомни, че зададените от нас параметри са ясни. "В Скопие трябва да признаят веднъж завинаги, че историята до 1944 г. е обща българска история. Споделена история с тях нямаме. Договорът за добросъседство е много ясен. Политиците на Скопие виждат, че България ги подкрепя, дори, когато водят антибългарска политика. Вероятно си въобразяват, че и сега ще стане така."

 "Те имат своите лъжи, с които живеят и натрапват фалшивата история на децата си. Номерът няма да мине. Те си  мислят, че някой ще натисне България и ние ще отстъпим. Тяхно право е  да наричат езика си македонски, но нямат право да градят национална идентичност на база на грозни фалшификации."

 Красимир Каракачанов е каза, че е изкарал 10 дневна карантина от контакта с командира на ВВС. Два теста са му направили - на 5-ти и на 9-ти ден. По отношение на президента той каза, че той е и върховен главнокомандващ и има право да посещава поделения и гарнизони в България. Не смята, че има "активно мероприятие", защото в момента, в който е установен положителния тест на ген. Петров, ген Мутафчийски е информирал президента. Каракачанов не би рискувал посещение в Естония в такъв момент.

 Каракачанов каза, че не са застрашени бойните дежурства заради COVID-19. Още преди да излезе случая с ген. Петров, е имало няколко заразени в Граф Игнатиево. Към момента има достатъчно летци, които да пазят въздушното ни пространство.

 За ролята на ген. Мутафчийски, според Каракачанов тя е много положителна. Две седмици преди първите случаи у нас, в армията са били взети необходимите мерки по разпореждане на Мутафчийски.

 Пътната карта на сътрудничеството със САЩ. Много е важно посещението му там за националната ни сигурност и отбраната. По време на подписването на споразумението, не е говорено за купуването на нови изстребители. След споразумението, имаме възможност да ползваме преференции при евентуална покупка на каквото и да е въоръжение. Проектът за авиацията е за 16 самолета - 8 сега и 8 на втори етап. Кога ще е този втори етап, ще реши следващото българско правителство. Американското правителство подари два тренировъчни изстребителя F-16. Те ще бъдат използвани за обучение на личния състав.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай