Каракачанов: Дълбока държава управлява в Скопие

Заев е сред малкото, които не са обиждали България, каза лидерът на ВМРО

Каракачанов: Дълбока държава управлява в Скопие | StandartNews.com

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов подкрепи изказване на бившия премиер на Северна Македония Любчо Георгиев, според когото стратегическите решения на югозападната ни съседка са зависими от задкулисни сили. В предаването на bTV "Тази сутрин" стана ясно, че за участие в т.нар. Дълбока държава са обвинявани "бившите югославски служби, които контролират медиите, политическия елит и една част от бизнеса".

"Зоран Заев е от един малкото политици в Македония, които не са използвали груби неприлични или обидни квалификации спрямо България. Наблюдавам публичните му изяви и го помня още отпреди да стане министър-председател. Преди него имаше един друг премиер - Любчо Георгиевски. В няколко интервюта той даде отговор на въпроса какво се случва в Македония. Любчо Георгиевски го каза много ясно. Въпреки желанието на премиера Заев, Македония се управлява от една Дълбока държава. Това са бившите югославски служби, които контролират медиите, политическия елит, една част от бизнеса", коментира Каракачанов.

Според него правителствата в Северна Македония не създават условия за нормално развитие на гражданите, а само напрежение вътре в държавата.

"Първо започнаха с преследвания на хората, които се наричаха българи, после конфликт с Албания, скандалите с Гърция, скандалите с България - и това 28 години. Поради тази причина една част от българите в Македония идват и си вземат българско гражданство", заяви Каракачанов.

Вицепремиерът припомни, че правителството на България много ясно е заявило, че основата на нашата подкрепа за ЕС е изпълнението на договора, който беше подписан 2017 година, но не се изпълнява.

"До този момент нашите приятели в Македония, братя бих ги нарекъл, от България са получавали само добри неща - първи признахме тяхната независимост. Близо 30 години, когато България прави нещо добро, не се чува една добра дума - било от македонски политик, било от медия. Когато обаче България постави въпроса за общата ни история, за това че има хора, които са репресирани, че са българи, когато кажем - ние ви подкрепяме, а вие рушите българските паметници, фалшифицирате историята, тогава се надига вой", коментира лидерът на ВМРО.

"Тази държава чука на вратата на Европа, даже ние я дърпаме за ръката да влезе, но искаме да се държи уважително", допълни той.

Каракачанов припомни, че ЕС има едно много ясно правило, което касае всички, включително България - не може да влезеш в ЕС, ако не си решил спорните двустранни въпроси.

"Скопие няма желание да ги реши. Те смятат, че могат да хитруват, както досега. България да ги подкрепя, а те за благодарност да ни забиват ножа в гърба и да ни злепоставят", коментира още Каракачанов.

Той коментира и протеста пред централата на ВМРО.

"ВМРО не е певческо дружество, ако някой ни нападне - отговаряме", с тези думи Красимир Каракачанов коментира протеста и провокацията пред централата на партията в София от миналата седмица. Той каза, че лично е позвънил на полицията, която се е отзовала.

"Ангел Джамбазки не е хвърлял пиратки. В момента, в който Ангел пуска маркуча, тълпата се пръска. Но дотогава е счупен прозореца в централата. Ангел Джамбазки е доброволец във ВМА от 21 дена. Някои предпочитат да го изкарат лош. Не е хулиган. Той е добро момче, което помага на хората, но защитава собственост на партията, на която е зам.-председател. Някои от тези мирни хора бяха видимо пияни!", коментира случая Каракачанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай