Карадайъ: Нужно е съгласие по темата COVID

Това коментира председателят на ДПС

Карадайъ: Нужно е съгласие по темата COVID | StandartNews.com

„Има различни теми, по които трябва да има ясно разграничение между власт и опозиция, като избиране на правителство, приемане на бюджет, вот на недоверие и т.н., но има теми, по които е редно всички да търсим заедно решение. Такава тема е COVID-19. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в Дарик радио.

Според него думата за 2020 година е „криза” и посочи проблемите в здравеопазването, социалната и икономическата политика и в институциите. „Ние неведнъж я посочвахме, но дойде кризата COVID-19, за да ни покаже по един болезнен начин всички тези кризи и да ги засили”, заяви Карадайъ.

„Самонадеяността и усещането на самодостатъчност на ГЕРБ направи така, че те със своите действия за 10-годишното им пребиваване във властта да елиминират Народното събрание и да го пренебрегнат”, каза той. Председателят на Движението оцени действията на правителството като непоследователни и хаотични.

По отношение на протестите в страната Карадайъ коментира, че те се състоят от две части – „от едната страна стои справедливото недоволство на българските граждани от кризите, които посочихме, в страната, а от друга страна стои друга група – тези които се опитваха да яхнат справедливото недоволство”. Според него в протестите на „Росенец” имаше опит да бъде събуден крайния национален радикализъм, който е анти-ДПС и анти-турски.

По отношение на Северна Македония, Карадайъ заяви, че позицията на ДПС е ясна и последователна. „Европейският Съюз трябва да се разширява и Балканите да влязат в него”, каза той и допълни, че „противоречията, натрупани в историята могат да бъдат преодолени когато сме заедно”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай