Карадайъ: Националните интереси определят посоката

Всичко зависи от нашите задружни усилия, каза лидерът на ДПС

Карадайъ: Националните интереси определят посоката | StandartNews.com

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обърна към колегите си от Народното събрание на тържественото заседание във Велико Търново със завета на Васил Левски:"Всичко зависи от нашите дружни усилия".

Апела му той отправи, след като припомни поуките от историята - вярност към завета за чиста и свята република, в която всички ще живеят в мир, без оглед на пол, раса, етническа принадлежност и имотно състояние. Нашата действаща конституция препотвърждава много принципи от Търновската, като принципа на разделение на властите, неприкосонвеността на частната собственост, свободата на личността, политическия плурализъм, изреди още примери за приемственост в двата документа лидерът на ДПС.

Така провъзгласените принципи стават основа на модерния български конституционализъм, добави Карадайъ. Той отчете, че с основание се отделя заслужено място на Търновската конституция сред най-демократичните за онова време европейски конституциии. Народните представители от учредителното събрание оставиха урок, който трябва да се помни - в хода на разгорещените дебати те показаха, че могат да поставят националните интереси над партийните страсти.

Националните приоритети са тези, които определят посоката, такива примери днес са членството ни в НАТО и в ЕС, каза още лидерът на ДПС. "На фона на изминалите 140 г. още по-ярко изпъква великото дело на тези, които приеха Търновската конституция и утвърдиха конституционализма и парламентаризма. Нашето бъдеще е свързано с утвърждаване на тези ценности. Нека този пример ни вдъхновява", призова Мустафа Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай