Карадайъ и бизнесът: Приоритетите ни съвпадат

ДПС е една от партиите, които най-активно помага на българския бизнес, каза Домусчиев

Карадайъ и бизнесът: Приоритетите ни съвпадат | StandartNews.com

Работодателите и ДПС имат пълно съвпадение по икономическите въпроси. Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и ДПС се договориха за ежемесечни срещи след парламентарните избори на 4 април, предаде БГНЕС.

„Приоритетите ни за страната съвпадат и мерките за тяхното постигане също, за това се договорихме след изборите за ежемесечни срещи, за да може независимо кой е на власт, да следва ясни приоритети в страната. Считам това за една добра крачка напред в процеса на включване на свободните и активни граждани във вземането на политически решения и контрола на тяхното изпълнение. Това е един от приоритетите на ДПС“, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Сред тях той посочи още Зеленият пакт, дигитализацията и развитието на гражданското общество, които са и приоритети на ЕС.

„Ние от 4-5 години същите приоритети ги казвахме по друг начин – чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста енергия, високи технологии“, добави Карадайъ.

Йордан Цонев припомни думите на почетния председател Ахмед Доган, че полюсите в политиката трябва да се обърнат - не администрацията и политиците да диктуват дневния ред, а работодателите и бизнесът.

„Бизнесът движи икономиката, работодателите правят работните места и страната и нейното развитие зависят от икономиката, която се движи от бизнеса и работодателите. Това е нашето основно верую. Бизнесът дава посоката, а не администрацията и политиците. Това беше казано от Ахмед Доган в едно негово изказване“, добави той.

На 90% бизнесът и ДПС имат еднакви приоритети в частта, която касае икономиката, заяви Кирил Домусчиев, председател на КРИБ.

„През годините сме срещали една много сериозна подкрепа в българския парламент от ДПС. Не сме имали различия. Напротив те много пъти са били с инициативата“, каза той. Според него трябват законодателни инициативи, които да подкрепят бизнес средата и българския индустриалец след изборите.

„ДПС е една от партиите, които най-активно и много помага на българския бизнес. Като идеи сме най-близо един до друг“, категоричен е Домусчиев.

Тази оценка бе потвърдена и от председателя на УС на съюз "Произведено в България" Кънчо Стойчев.

„Има пълно съгласие между двете страни. В работодателските среди говорим от необходимостта от догонващо развитие. Не искаме нашата страна да се управлява от някой, който говори за растеж от 1-2%, защото това ни обрича на изоставане. Трябва да управлява онзи, който се ангажира с растеж от 6 и повече процента“, каза той.

Стойчев се обяви срещу клетвите, които се повтарят от някои политически сили, че ще управляват без ДПС.

„Как така без ДПС, на базата на какви аргументи отхвърляме една партия? От страна на работодателите мога да ви кажа, че имаме най-голямо съвпадение с ДПС като партия по всички икономически въпроси. Ние сме единни с ДПС в тезата, че на България й е необходимо догонващо развитие“, подчерта Стойчев.

На въпрос на БГНЕС как ДПС вижда постигането на ускореното икономическо развитие, Мустафа Карадайъ отговори: „След 5 април, за да се постигне ускореното икономическо развитие на страната има една задължителна предпоставка. Това е възстановяването на нормалността в политиката, възстановяването на демокрацията, за да възстановим държавността“.

По отношение на зелената енергия Карадайъ заяви, че всички възможни ресурси трябва да бъдат използвани за ускореното икономическо развитие. „Имаме различни ресурси, които могат да бъдат съчетани“, каза той, отговаряйки на въпрос на БГНЕС за Зеления пакт.

От своя страна Кирил Домусчиев също смята, че трябва да бъдат използвани всички ресурси, а не да се поставя приоритет само върху един източник за производство на зелена енергия. „Всичко, което дава добра себестойност трябва да бъде използвано, но като се спазват европейските правила“.

Йордан Цонев заяви, че по отношение на зелената енергия и зелените технологии „България този път не трябва да върви след света“.

„Въпрос на първенство е кой пръв ще въведе водородните технологии и ще влезе във водородната епоха. На това е подчинен Зеленият пакт и дигитализацията. Ние сме единствените, които като партия поставяме този въпрос и ще го отстояваме до край“, добави Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай