Карадайъ: Анти-ДПС риториката може да унищожи ГЕРБ

Някой отново се опитва да прави политическо инженерство

Карадайъ: Анти-ДПС риториката може да унищожи ГЕРБ | StandartNews.com

Политически инженери с анти-ДПС риторика унищожиха най-старата дясна партия СДС, разбиха НВСВ, създадоха ГЕРБ и ако ГЕРБ продължава с тази анти ДПС кампания, а не с политическа визия  - може да изчезне от политическото пространство. Това коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в първото си телевизионно интервю за „Панорама” след преизбирането си на поста.

Повод за коментара му бе въпрос за акциите на градската десница, начело с Христо Иванов, на плаж Росенец. Карадайъ разясни правната фактология и подчерта, че някой отново се опитва да прави политическо инженерство. Протестите са два вида – едните инсценирани от тези опити, другите са спонтанните на хората, каза председателят на ДПС.

Той припомни, че 4 години ДПС отстоява приоритетите за чист въздух, чиста вода, чиста храна, чиста енергия, за дигитализация на гражданското общество и зеления пакт, но не е било чуто. Това са приоритети на Европейския съюз, каза Карадайъ и обясни, че затова сега то отива на избори, представяйки на българските граждани програмата си за ускорено и догонващо развитие. Днес нашите приоритети са приоритетите на ЕС – зеленият пакт и дигитализацията на гражданското общество, каза още председателят на ДПС.

На въпроса дали ДПС прави заявка за директно участие в следващото управление Карадайъ отговори: „По дефиниция – политическа партия е обществена организация с цел власт. С кого – от една страна с всички български граждани, които чуят нашите послания и приоритети, които са приоритети на ЕС и нашата програма за ускорено догонващо развитие. Нека минат изборите, нека видим кой колко ябълки има в кошницата си, кой споделя нашите ценности.”.

На база партийните си приоритети ние трябва да изработим национални, каза още Мустафа Карадайъ

България има нужда план за ускорено икономическо развитие и аз усилено работя по тази тема. Имаме разлика по техниките, каза вицепремиерът Томислав Дончев, който също бе гост в предаването. И допълни, че той не е правил кампания срещу друга партия и не одобрява развитието на политическите организации за сметка на атаката към други.

Криза.  Така Карадайъ оцени ситуацията в държавата. Кризата в държавата е и здравна, и социална и икономическа и политическа, коментира председателят на ДПС и подчерта, че системите в държавата не са подготвени, включително и за превенция.

Карадайъ коментира думите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към Десетата конференция на Движението: „Но не забрявайте: за да бъдете равнопоставени с другите политически сили, трябва да сте поне една крачка (но не и повече) пред тях в сканирането, визирането и реформирането на света, в който живеем.”. Когато говорим за една крачка напред – ходене или тичане. Тичането има спринт и маратон. Политиката е маратон. Но понякога се налага да се правят и такива действия като спринт – ускорено и догонващо развитие, каза Карадайъ. И подчерта, че особено важна е предпоставката към съвета: „За да бъдете равнопоставени с другите политически сили”.

Защо да сме невидими. Ние сме достатъчно видими в последните 30 години, коментира Карадайъ на въпроса дали съветът на Доган не е бил ДПС просто да бъде по-невидимо. Може би г-н Доган от личен опит отправя това послание, защото още 1990-91 г. от трибуната на парламента посочи мястото на България – европейския път и НАТО. Но помним всички стрели и атаки по негов адрес за това. Виждал е напред и стрелите са били насочвани към него, припомни Карадайъ.

По отношение на специалното приветствие на турския президент Ердоган към конференцията на ДПС Карадайъ заяви, че то е било впечатляващо позитивно. И четирите партии в Турция поздравиха ДПС, имаше поздравления от партии в Гърция, Македония, Сърбия, от Румъния, руската партия „Яблоко”, от Грузия, от Азербайджан. Поздрави ни цялото либерално семейство, заяви председателят на ДПС и специално подчерта, че под една или друга форма присъствие на високия форум на ДПС имаха и петте държави постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН присъстваха. Благодаря за високата им оценка към ДПС. Това се дължи, че е конференцията е юбилейна, че тази година ДПС навърши 30 години ДПС и че последните 4 години ние имахме много активна международна дейност, обясни Карадайъ.

Ролята на Делян Пеевски в партията не подлежи на съмнение. Това което г-н Пеевски направи в борбата срещу Ковид-19 няма аналог. Но той не иска да говори по този въпрос, каза още Карадайъ. И благодари на всички медици – от лекари до санитари, на всички които са на първа линия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай