Каква ще бъде предизборната кампания?

С какво могат да ни изненадат кандидатите и позитивна ли ще е кампанията?

Каква ще бъде предизборната кампания? | StandartNews.com

Стартира кампанията за Местни избори 2019. С какво могат да изненадат кандидатите? Позитивна ли ще е кампанията и вотът определящ ли за следващи избори? На въпросите по БНТ отговаряха политологът доц. Стойчо Стойчев и социологът проф. Михаил Мирчев.

Политическите партии непрекъснато са в кампания и за съжаление в последно време много по-лесно се води политическа кампания на базата на нападки, взаимни обвинения и пакетиране на хората от един лагер в друг. В момента политическите партии са като едни фенклубове, където всичко е на базата на емоция, коментира доц. Стойчев. По думите му е много трудно в България да се води позитивна кампания. Това могат да го правят успешни кметове, които имат хубави реализирани проекти.

Според проф. Михаил Мирчев от много отдавна по време на предизборните кампании не се води диалог, а се водят "успоредни монолози".

"Няма диалог, за да се постави един проблем, да изкристализират решения, да се аргументира с плюсове и минуси, което би било добре в една зряла политическа обстановка", каза Мирчев.

"Лека, полека май се получи по-положителна кампания, защото предишната за евроизбори беше екстремно компроматна. Видяхме, че не винаги компроматното атакуване води до желан резултат. Горе-долу има критичност от страната на всички, особено тези, които не са управляващи, но няма такава остра емоционална - подхвърляне на жестоки неща, както беше при евроизборите", каза още той.

Проф. Мирчев е категоричен, че местните избори са изключително важни, защото ще бъдат подготовка за парламентарните избори. "Практиката показва, че както се конфигурират партиите - в тази посока ще вървят нещата на парламентарните избори. Миналата година много се говореше за предсрочни парламентарни избори. Това няма да се случи".

Изборите са много важни и според доц. Стойчев.

"Защото БВП нараства, с него нарастват и парите, които местните власти разпределят, особено в София - вече говорим за милиард и 800 млн. лева годишен бюджет, което е изключително голям стимул за всички политически сили да участват в разпределянето на тези средства, което е един от стимулите действащи депутати да се насочват към кметските постове, защото местната власт има все по-голямо значение. Все по-привлекателна става кметската позиция", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай