Кабинетът на ИТН: Николай Василев премиер, жена поема отбраната

ИТН няма да прави коалиция с никого

Кабинетът на ИТН: Николай Василев премиер, жена поема отбраната | StandartNews.com

Топ икономистът Николай Василев, бивш вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобургготски, а след това и министър на транспорта и министър на държавната администрация е номинацията на Има такъв народ за премиер. Лидерът на ИТН Слави Трифонов представи днес министрите на партията му. Той заяви, че ИТН няма да прави коалиция с никого. Ще представи самостоятелно правителство и приоритети, за които ще търси подкрепа.

„Има такъв народ” са предложили на трима от служебните министри да останат в редовно правителство, но те са отказали. Това са Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков.

Ето правителството на Има такъв народ:

Ради Найденов - вицепремиер и министър на външните работи

Ради Найденов е дипломат от кариерата. Завършил е международни отношения в УНСС. Специализирал е в Германия, Франция и САЩ.Дългогодишен посланик в Австрия и Германия, извънреден и пълномощен посланик в Швейцария, извънреден и пълномощен посланик в Лихтенщайн, ръководител на посолството в Берн. Служебен министър на външните работи в правителството от 2017 г. Говори 4 езика, на 58 години.

Проф. Николай Радулов - вицепремиер и министър на вътрешните работи

Проф. Николай Радулов е експерт по национална сигурност. Завършил е академиите на МВР и на Министерство на отбраната. Има допълнителна квалификация, придобита в САЩ и във Великобритания. Доктор по философия, доктор по национална сигурност. Има над 33 години опит в сектора на сигурността. Преподавател по национална и международна сигурност. Автор на множество публикации по темата. Говори 4 езика, на 65 години.

Министър на финансите - Мария Бойчинова

Мария Бойчинова е икономист и финансист. Завършила с пълно отличие колежа Васар в Ню Йорк. Учила в Лондонското училище по икономика и политически науки. Притежава престижна професионална акредитация - серетфициран финансов аналитик. Започва кариерата си на Уолстрийт в компаниите Мерилинч и Джей Пи Морган, Ню Йорк. Говори три езика. Тя е на 34 г.

Министър на икономиката - Любомир Дацов

Любомир Дацов е икономист и финансист. Магистър по планиране и анализиране на икономическите системи от УНСС. Работил е в Министерството на финансите като е минал през позициите експерт, началник на отдел и съветник по фискалните въпроси на министъра. Бил е заместник-министър на финансите в два кабинета от 2003 до 2009 г. като е отговарял за изработването на държавния бюджет. Преподавал е публични финанси в Софийския университет. Говори три езика. На 56 г.

Министър на образованието - Наталия Митева

Наталия Митева е експерт по образованието. Завършила с отличие Колумбийския колеж в Южна Каролина. Има магистратура по публични политики от Мерилендския колеж в САЩ. Допълнителни квалификации от Колумбийския университет и бизнес департамента на Оксфордския университет. С близо 10-годишен опит в сферата на образованието, иновациите преподаването. Говори 4 езика. На 39 г.

Министър на енергетиката - Красимир Ненов

Красимир Ненов е икономист и финансист. Придобива бакалавърска степен по икономика в университета в Арканзас, САЩ. Има магистърска степен по стопанско управление от университета Корнел, САЩ, както и магистърска степен по бизнес администрация от университета в Льовен, Белгия. Бил е търговски мениджър и директор на големи енергийни компании в България и Русия. В момента е изпълнителен директор на Контур Глобъл Марица Изток 3. Говори 4 езика, на 52 години.

Министър на здравеопазването - Велислава Петрова

Велислава Петрова е български учен, имунилог. Учила е в университета в Бристол и в университета в Кеймбридж. Има докторска степен по биологични науки, вирусология и имунология. Тя е старши мениджър в екипа по здравна политика в глобалния алианс за ваксини и имунизация в Женева. Говори 3 езика, на 31 години.

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Михаела Лашова

Михаела Лашова е финансист и миниджър. Има магистърска степен по финансов мениджмънт от Сити Юнивърсити, Сиатъл и бакалавърска степен по финанси от университета на Илинойс, Чикаго, САЩ. Заема ръководни позиции в престижни финансови компании. Посланик на краската институция на оторизираните оценители за България, Македония и Сърция. Говори два езика, на 43 години.

Министър на транспорта - Христо Алексиев

Христо Алексиев е магистър по икономика и бакалавър по политология, притежава редица допълнителни квалификации от Импириъл колидж Лондон, Оксфордския университет, APMG Великобритания, Тред кънсълтинг. Икономически експерти и консултант, ръководил е успешната реализация на едни от най-големите инфраструктурни проекти в транспортния сектор. Бил е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство от 2017 г. Говори два езика, на 39 г.

Министър на туризма - Ивайло Кожухаров

Ивайло Кожухаров е експерт по туризъм. Магистър по икономика и магистър по маркетинг с над 17 години професионален опит в сферата на туризма. Бил е генерален мениджър на хотелски комплекс в „Албена” АД. Изпълнителен директор на хотелска верига тракийски хотелиери. Генерален мениджър на 4-звезден хотел в София, част от международен бранд. Говори 4 езика, на 36 години.

Министър на земеделието, храните и горите - Пламен Абровски

Пламен Абровски е юрист. Магистър по право с над 17-годишен юридически опит, с експертиза в земеделското право, европейските процедури и политики. Дългосрочно командирован от министерството на земеделието и храните като втори секретар в постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел, Белгия. Говори 3 езика, на 41 години.

Министър на отбраната - Теодора Генчовска

Теодора Генчовска е първата жена, която е предложена за министър на отбраната. Експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на Военната академия, тя е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Професионалната й кариера стартира в Генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на отдел НАТО и ЕС в Министерство на отбраната. Участвала е в български делегации в срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори 2 езика, на 50 години.

Министър на труда и социалната политика - Лилия Иванова

Лилия Иванова завършва Немска езикова гимназия в гр. Добрич. Висшето си образование получава в Юридическия факултет на СУ "Кл. Охридски" и практикува след това като адвокат в областта на гражданското и търговското право. Била е член на Борда на директорите на Европейския институт по публична администрация, Маастрихт, Холандия като представител на Република България, владее три езика. Специализирала е „Банково право“ в Австрия, била е стажант-адвокат в Германия, преминава специализации по публично-частно партньорство и проектен мениджмънт в Ирландия, Испания и Великобритания. Обучавана е в ЕNA, Париж.От 1998 година заема различни административни длъжности, последните две от които са началник на кабинета и заместник-министър на икономиката до 2020 година. Ръководител е на много проекти, финансирани по линия на DFID, PHARE, OП“АК“ и ОПРР.

Министър на културата - Станислава Армутлиева

Саня Армутлиева е един от най-известните музикални продуценти у нас, създател и управител на „Вирджиния рекърдс" от 1991 година, откривател на таланти и една от жените с най-лъчезарните усмивки и непокорни къдрави коси. През 1993 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Енчо Халачев и Снежина Танковска във ВИТИЗ. Председател е на Управителния съвет на Българската асоциация на музикалните продуценти. Беше жури на повечето от сезоните на X Factor. Сред последните й музикални инициативи е Sofia Songwriting Camp, която събира композитори, текстописци, музикални продуценти от цял свят

Петър Илиев - министър на правосъдието

Адвокат Петър Илиев е доктор по право и университетски преподавател в Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски”, където преподава учебните дисциплини „Конституционно право“ и „Организация на правозащитните институции“. Основател е и Управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Илиев и партньори“. Завършил е висшето си образование по право в Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски” с пълно отличие (диплома 6.00) и е първенец на випуска. Има специализации по „Правораздаване”, „Публична администрация“, „Международно право и международни отношения”, „Английско търговско право и право на Европейския съюз“ (Великобритания) и „Американско търговско право“ (САЩ). Бил е академичен наставник по научен проект с подкрепата на Съвета на Европа. Председател е на Канадско-българската търговска камара, Българската икономическа камара и Карибско-българския бизнес клуб. Почетен консул е на Барбадос. Той е член на Асоциацията на Почетните консули в България – пълноправен член на Световната федерация на консулите (FICAC). Стана Адвокат на 2020 година в Националните правосъдни награди, активно участва в благотворителните акции за деца, болни от церебрална парализа.

Министър на младежта и спорта - Радостин Василев

Адвокат Радостин Василев беше председател на парламентарната правна комисия в 45-тото Народно събрание. 36-годишният Василев е адвокат с дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство. През последните 13 години той е един от малкото специалисти в България, които се занимават с международно спортно право. Публикувал е десетки статии и монографии, свързани с правната регулация на спорта на национално и международно ниво. Консултира много спортисти, спортни федерации и спортни клубове. Управляващ партньор е в адвокатско дружество „Радостин Василев“, в което работи с Петьо Василев, Людмил Георгиев и Ива Николова.

Министър без портфейл по ромските въпроси - д-р Антония Валентинова

27-годишната Антония Валентинова е четвърто поколение интегрирани роми. Майка ѝ е инженер, записва я в училище без роми, за да получи адекватно образование. Мечтата на родителите ѝ е дъщеря им да учи в чужбина, но тя избира медицината. Приета е едновременно в три медицински университета – в София, Плевен и Варна, с много висок бал. Избира да учи в столицата. За подготовката си за изпитите Антония получава помощ от стипендиантската програма за студенти по медицина и лекари специализанти от ромски произход – инициатива на Проект „Ромско здравеопазване“ – Будапеща, Стипендиантска програма на „Ромски образователен фонд“ и Институт „Отворено общество“ с партньори Център Амалипе и Фондация „Промедия“. Антония завършва Медицинския университет в София с успех 5,25.

Първоначално се насочва към неврологията, неин ментор е проф. Ивайло Търнев, началникът на клиниката по нервни болести в УМБАЛ "Александровска", впоследствие решава да специализира анестезиология и интензивно лечение. Работи като лекар-ординатор в Спешна помощ и като специализант по анестезиология и интензивно лечение. През 2020 г. получава наградата "Млад лекар на 2020 г." за работата си в отделението по реанимация в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. Говори 4 езика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай