Илхан Кючюк с орден от парламента на Азербайджан

Орденът бе връчен на българския евродепутат лично от председателя на парламента Огтай Асадов

Илхан Кючюк с орден от парламента на Азербайджан | StandartNews.com

Евродепутатът от ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк бе удостоен с почетния орден на Народното събрание на Република Азербайджан (Milli Mejlis). Официалната церемония се проведе в Баку на 22 юли 2019 г. (понеделник). Орденът бе връчен на българския евродепутат лично от председателя на парламента Огтай Асадов, който награди Кючюк за активната му дейност в насърчаването и развитието на двустранните отношения между парламента на Азербайджан и Европейския парламент.

„Азербайджан е важен съюзник на ЕС, който през годините се утвърди и като стратегически енергиен партньор за въвеждането на каспийски ресурси на пазара на ЕС. Но в сложното време, в което живеем, нашето партньорство далеч не трябва да се ограничава до енергетика, а напротив. Ние имаме потенциала да си сътрудничим по много направления като туризъм, земеделие, образование и култура, които ще са от полза както за България, така и за целия Европейски съюз. Насърчаването на междукултурния диалог ще доведе до по-доброто разбирателство между нашите общества. Преговорите за всеобхватно ново споразумение ЕС-Азербайджан навлизат в решаваща фаза и занапред ще продължа усилено да работя за постигането на споразумение, което да обхваща всички аспекти на нашите взаимоотношения и което е от полза за гражданите”, заяви Кючюк по време на церемонията.

Последните години Илхан Кючюк работи за всеобхватното подобряване и укрепването на връзките между двата парламента и е член на групата „Приятели на Азербайджан“ в Европейския парламент. През 2015 г. Кючюк бе домакин на събитие в Европейския парламент, представящо първите Европейски игри, които се проведоха по-късно през годината в страната. Сред специалните гости тогава беше Азад Рахимов, министър на младежта и спорта на Азербайджан.

В Азербайджан българският евродепутат се срещна с Огтай Асадов, председател на Народното събрание на Република Азербайджан, г-н Джаваншир Фейзиев, съпредседател на Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Азербайджан, и други членове на парламента на Азербайджан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай