И Ревизоро в рулетката за наследник на Нено

Четири варианта за нов екоминистър обсъжда коалиционния съвет на управляващите утре

И Ревизоро в рулетката за наследник на Нено | StandartNews.com
  • Четири варианта за нов екоминистър обсъжда коалиционния съвет на управляващите утре

И Ревизоро влезе в рулетката за наследник на ексминистъра на екологията Нено Димов. Той подаде оставка в петък, след като бе арестуван и обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

Емил Димитров е юрист и икономист. Голямото му предимство е, че е родом от Перник. По времето на кабинета "Сакскобургготски" бе шеф на агенция "Митници". В момента е депутат от Шумен, избран с листата на патриотите.

С името на Емил Димитров - Ревизоро, вариантите за нов екоминистър стават 4. Решението се очаква да бъде взето във вторник, 14 януари 2019 г., на коалиционен съвет. Предложенията по право са на ВМРО, тъй като МОСВ е квота на патриотите, в частност на войводите.

Първото име, което се завъртя още през уикенда, бе на сегашния заместник на Нено Димов -Николай Кънчев. Проблемът при него обаче е, че макар и зам.-министър на екологията по образование е историк. В коалицията смятали, че това ще породи негативна реакция срещу него, защото в момента всички очакват в стола на Димов да седне експерт, който да реши проблема с водата не само на Перник, но и на други градове с пресъхнали кранчета на чешмите.

Вторият вариант е дясната ръка на Красимир Карачаканов Искрен Веселинов. Депутатът от ВМРО е шеф на парламентарната група на патриотите. Той е строителен инженер по професия, има и юридическо образование. От ГЕРБ и ВМРО твърдят, че шансовете му са най-големи.

Въпреки това Борисов изказал идеята си да покани отново в правителството екоминистъра от първия си кабинет Нона Караджова. Тя бе водеща преговорите по главата за околна среда при присъединяването на България към ЕС. В последните седмици Караджова отново се появи на обществено-политическа сцена със серия експертни становища за водната криза. Тя неколкократно повтори, че моделът на управление на водния сектор у нас е тотално сбъркан и че новият закон за ВиК сектора, който вече се готви, трябва задължително да съдържа текстове за превенция на подобни кризи като тази в Перник.

Ако ГЕРБ настоява за влизане на Нона Караджова в кабинета обаче ще се наложи промяна на квотното разпределение на министерствата, защото едва ли ВМРО ще приеме Караджова за свой представител. На „Дондуков” 1 обмисляли да предложат на ВМРО Веселинов да поеме регионалното министерство на мястото на Петя Аврамова, чиято оставка Перник иска от началото на кризата и която до момента излиза суха от скандала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай