Грешка е КПКОНПИ да разследва терасата на шефа

Разследването за конфликт на интереси е трябвало да се извърши от специалната комисия в НС

Грешка е КПКОНПИ да разследва терасата на шефа | StandartNews.com

Грешка е, че КПКОНПИ разследва терасата на антикорупционния шеф Пламен Георгиев. Такова мнение изрази в предаването „Тази сутрин” по бТВ първият председател на комисията (когато тя беше само КОНПИ – бел.ред.) Стоян Кушлев .

„Не бива да поставяме членовете й в неудобството да разследват своя председател”, на мнение е той.

Кушлев смята, че разследването за конфликт на интереси е трябвало да се извърши от специалната комисия в Народното събрание, която се занимава с контрола върху КОНПИ.

„Имаме едно абдикиране на комисията от своите задължения”, допълни Стоян Кушлев.

Той обясни, че Пламен Георгиев не е бил длъжен да поиска документи за всяко нещо, което е построено. Основният документ, по който се извършва покупко-продажбата на апартамента му, е нотариалният акт. Впоследствие обаче се оказва, че терасата е вписана в нотариалния акт, но няма строителни книжа.

Стоян Кушлев заяви още, че проверката на КПКОНПИ е формална, защото тя не е разследващ орган. Той е на мнение, че прокуратурата трябва да провери дали има търговия с влияние.

„Комисията извършва проверката дали има нарушения на закона. В него точно е казано кога едни лице изпада в конфликт на интереси. А то е тогава, когато получи конкретна облага – не въображаема или предполагаема”, поясни Кушлев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай