Горанов успокои чиновниците

Няма да има намаление на парите за персонал

Горанов успокои чиновниците | StandartNews.com

 

Не предвиждам промяна в заплащането в бюджетния сектор по хоризонтала. Това заяви финансовиият министър Владислав Горанов по време на заседание на Бюджетната комисия в парламета, на което бе приета актуализацията на бюджета във връзка с новата ситуация около коронавируса. Според него независимо че има хора, които работят от вкъщи, има и такива, които са на работните си места, натоварени са и поемат завишен риск всеки ден.

Не предвиждаме засега ограничаване на разходите за персонал, още повече че вече са необходими и средства за компенсиране на усилия на хората, които работят по време ва кризата. Нека видим да ще върви изпълнението на бюджета занапред, каза още Горанов.

Финансовият министър отчете пред депутатите изпълнението на бюджета за първото тримесечие, като заяви, че има увеличение на приходната част, заради парите, получени от ЕС, а нарастването на разходите е свързано главно с повишени социални плащания, главно заради увеличението на пенсиите.

Пред народните преставители той разясни детайли по актуализацията на бюджета и залагането в него на нов дълг, който може да бъде увеличен до 10 милиарда лева. Лимитът ще бъде увеличен с 2,2 милиарда лева сега, за да се финансира дефицитът в хазата и парите за увеличаване на капитала на БРР, останалото ще е буфер, обясни Горанов. Той заяви, че изявленията от типа: „Това е празен чек“ са неоснователни, защото „в момента, в който средствата постъпят по сметките на фискалния резерв, те ще се разходват или за  погашение на дъл или за операции, свързани с финансиране, в смисъл купуване на дялове и акции, какъвто е случая с ББР“.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай