Горанов хвали шефката на НАП, че е професионалист

Директорът на НАП Галя Димитрова е изключително добър професионалист, каза финансовият министър

Горанов хвали шефката на НАП, че е професионалист | StandartNews.com

Директорът на НАП Галя Димитрова е изключително добър професионалист - имам й пълно доверие за всичко, освен за информационната сигурност, изказа се полушеговито пред репортери министърът на финансите Владислав Горанов по повод хакерската атака срещу приходната агенция.

 Горанов посочи, че ще има разговор с изпълнителния директор на НАП. "Нека да установим защо и как се е стигнало до този пропуск. Иначе г-жа Димитрова не сте я виждали пред камери, тъй като е в платен годишен отпуск. Едва ли си изкарва добре. Изключително добър професионалист, на когото имам доверие за всичко останало, освен за информационната сигурност", каза още Горанов.

На въпрос дали е нормално да не е имало проверки в НАП, министърът обясни, че това не е нормално. "Тепърва ще установяваме какви точно са пропуските и на кого са. Това, което сме предприели веднага след установяването на изтичане на информацията е с целия наличен ресурс и експертиза, която имаме. В това число сме възложили на "Информационно обслужване" да извърши одит на системата и анализ на здравината й, за да се предотврати поне за бъдеще този пропуск. Никой не е очаквал едно от новите приложения да бъде толкова уязвимо", посочи още министърът.

2 млрд. лв. за F-16 е сериозно фискално усилие, но добрата новина е, че можем да си го позволим без да нарушаваме законодателството си, нито правилата на ЕС, каза още Владислав Горанов.

"Доколкото говорим за инвестиционен разход, за еднократен по свой характер разход - няма драма. Ако бяхме приели примерно някакво небалансирано и несъобразено с възможностите увеличение на разходите за социални помощи и за персонал, зает в бюджетната сфера, щеше да проблем", каза той.

По думите му 2 млрд. лв. е сериозно фискално усилие, но добрата новина е, че можем да си го позволим без да нарушаваме законодателството си, нито правилата на ЕС. "Ако говорим правилата на ЕС, ще обърна внимание на това, че разсрочената доставка, т.е. доставката на самолетите е във времето, ще превърне сегашният касов разход, който ще извършим накуп, разход на начислена основа в годините, в които се доставят машините", допълни още Горанов. Дефицитът няма да включва тези платени 2 млрд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай