Горанов с коментар за изкушенията на Радев

Да се подложи на обещствен дебат поправка, която финансовият министър, нарече "системна грешка в Конституцията"

Горанов с коментар за изкушенията на Радев | StandartNews.com

 

Генезисът на Радев и успеха на БСП по време на президентските избори доведе до революционен плам, който те не могат да преодолеят. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването „Панорама“.

„Радев бе принуден от обстоятелсвата да се докосне до изпълнителната власт още в първите си дни, което е предизвикателство, особено за човек, който е без голям политически опит“, добави министърът.

Горанов смята, че трябва да се подложи на обществен дебат промяна, която той нарече „системна грешка в Конституцията“, която да не натоварва президенството с изпълнителна власт. Това е едно изкушение, което президентът не може да преодолее, повтори Горанов.

„Разсъждавам като човек, който от 10 години активно участвам в политическия живот и преценявам защо, според мен,  фигура като президента стига до изкушенията да коментира дали дава доверие или недоверие към изпълнителната власт“, добави той.

„Доверие може да гласува само българският парламент, а недоверие, дадено от президентството, означава недоверие към демокрацията“, добави Горанов с уточнението, че  коментира Радев като политик, а не като държавен глава.

Според него в ГЕРБ не биха спечелили, ако президентът си тръгне преждевременно. „Нито има аргументи да се говори за недоверие от страна на президента, нито има аргумент да се говори за импийчмънт от страна на депутата Георги Марков“, добави Горанов.

„Видях, че прокуратурата свали доверието си от Радев, после президентът заяви, че няма да си говори с правителство. Трябва ли сега и ние да кажем, че няма да си говорим с държавния глава, попита финансист номер едно.

Той призова всички политици да спазват демокрацията, а всеки да си изчака времето.  „Колко пъти трябва да печелим изборите, за да разбере опозицията, че това е единственият демократичен начин за управление“, каза Горанов.

„Смятам че Радев ще си довърши мандата, няма да гласувам за него, разбира се, но в дейстивията си той не допринася за качествена политика“, каза Горанов.

Според него до 26 март 2021 година, когато е последният ден на този парламент, правителсвото ще се фокусира в програмата си, в строежа на „Хемус“ и останалите инфраструктури обекти, както върху политиката на доходите.

„Изчакайте малко, ще ви дойде времето“, обърна се Горанов към зам. председатерля на ПГ на БСП Крум Зарков, който заяви, че има големи опасения, че доготава ще има много нови кризи и проблеми.

„А нима забравихте 100-те тира цигари, които се оказа, че ги няма по време на служебния кабинет“, контрира го Горанов.

На въпроса защо е допусната корупция в хазарта, Горанов обясни, че още през декември, когато е подаден първия сигнал от бизнеспартньори на Васил Божков, веднага е назначена проверка от финанковото министерство.

„Можело е представителите на различните институции в Агенцията за хазарта, ако са подозирали нередностти или са виждали чадър, най-малкото да алармират досега“, каза Горанов. Според него от поправките на закона печелят хората, които няма постоянно да са подгалани на натиска да участват в хазартни игри, но най-големият печеливш е българският спорт.

По отношение на еврото Горанов припомни, че за въвеждането му България е поела ангажимент още в договара за присъединяване към ЕС и курса няма да се променя нито сега, нито когато влезем в еврозоната.

„Има група от хора, които имат интерес да подклаждат  страхове, те не са проевропейско настроени, както повечето българи“, каза финансовият министър.

Той заяви, че в бъдеще не чака мрачни дни, а напротив. „Очаквам денят да се удължава, броят на слънчевите дни да расте. Което ще работи срещу онези, които използват лошото време и лошото настроение, за да насаждат стрехове и страсти“, завърши с метафора Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай