Гледат в зала новите промени в Изборния кодекс

Седем министри ще бъдат изслушани в деня за парламентарен контрол

Гледат в зала новите промени в Изборния кодекс | StandartNews.com

Парламентът ще разгледа на първо четене предложенията на ГЕРБ и ДПС за промени в Изборния кодекс. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание.

В сряда водещата Комисия по правни въпроси прие законопроекта на ГЕРБ и отхвърли този на ДПС. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала. ГЕРБ предлагат връщане на 7-процентовия праг на преференциите. Връщането му беше обещано от ГЕРБ след Изпълнителна комисия, свикана от лидера на партията Бойко Борисов.

Решението дойде, след като вече бяха приети изменения в изборното законодателство на 14 февруари 2019 г., според които избраният преференциално кандидат за евроизборите трябваше да получи действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота, а на парламентарните - не по-малко от регионалната квота. Същото се отнасяше и за местните избори, когато избраният кандидат трябваше да получи не по-малко от общинската избирателна квота. Такова е настоящото предложение на ДПС за преференциите.

От ДПС предлагат още текстът за задължителното гласуване да бъде заличен, както и да бъде премахната опцията „Не подкрепям никого“. Предложенията им включват още да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателни секции извън страната, действали през 2014 и 2015 г. От Движението предлагат в случаите, в които кампанията се води на друг език, да се осигурява превод на български език и в помещенията на всяка секционна избирателна комисия да се поставят по две камери за онлайн наблюдение.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта на ДПС са заложили текстове, според които за евроизборите през 2019 г. ЦИК трябва да въвежда поетапно машинно гласуване в определени от нея секции, но не по-малко от половината от общия им брой.

Парламентът трябва да гласува и кандидатурата на Бойко Атанасов за председател на Комисията по финансов надзор. Изборът ще стане на база приетите преди седмици процедурни правила за избор на председател на Комисията. До необходимостта от нов председател се стигна, след като Карина Караиванова подаде оставка. От 1 март 2019 г. тя се присъединява към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

На вниманието на депутатите се поставят и промени в Закона за съдебната власт, които ще бъдат разгледани на първо четене.

Дневният ред предвижда изслушване на министъра на туризма Николина Ангелкова за напредък по приоритетите, заложени в програмата за управление на правителството в сектор „Туризъм“. Ще се проведе и петъчният парламентарен контрол. В него участие ще вземат 7 министри от кабинета „Борисов“ 3. На депутатски питания ще отговарят министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, министърът на правосъдието Цецка Цачева, на здравеопазването Кирил Ананиев, на земеделието Румен Порожанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай