Гледат в комисия отсъствията на депутати

Управляващото мнозинство обяви, че обмисля промени в Правилника с цел отсъстващите депутати да не получават пари от парламента...

Гледат в комисия отсъствията на депутати | StandartNews.com

Правната комисия в Народното събрание ще разгледа предложенията за промени в Правилника на парламента за отсъствията и заплатите на депутатите. Това предвижда програмата за работа на комисията. Заседанието ще се проведе от 14.30 ч. в зала 238 на Народното събрание.

Промените в Правилника бяха една от най-обсъжданите теми миналата седмица след решението на БСП да напусне пленарна зала в знак на протест срещу промените в Изборния кодекс. В тази връзка управляващото мнозинство обяви, че обмисля промени в Правилника с цел отсъстващите депутати да не получават пари от парламента.

Председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов е внесъл предложение при неоправдано отсъствие от проверка на кворума да се прави удръжка в размер на 750 лв. от месечното възнаграждение. Кирилов предлага още всяка парламентарна група да има право до три процедурни въпроса, които се отнасят до начина на водене в рамките на едно гласуване.

Сходно е предложението и на ВМРО, които предлагат на депутатите, които не са участвали в повече от половината регистрации за откриване в рамките на един месец или в повече от половината поименни проверки, да се прави удръжка в размер на 2/3 от основното им възнаграждения.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов и депутатът Христиан Митев предлагат при неоправдано отсъствие от три поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец на народния представител се прави удръжка равна на месечното му възнаграждение, и Народното събрание да не поема допълнителните му възнаграждения. От НФСБ предлагат, когато депутатът е участвал в по-малко от половината гласувания в пленарно заседание, да му се прави удръжка, равна на 1/2 от дневното му възнаграждение

На 26 февруари е внесена сходна промяна в правилника от лидера на „Атака“ Волен Сидеров и група народни представители. Предложението на „Атака“ не е включено в предварителния дневен ред на комисията.

Правната комисия ще разгледа и предложението на ПГ на „БСП за България“ за намаляване на депутатските заплати и замразяването им до новото от края на 43-тото Народно събрание. БСП предлагат депутатите да получават възнаграждение в размер на 2 976 лв. и настояват министърът на финансите в двумесечен срок от приемането на настоящото решение да изготви предложение за нов начин на определяне на размера на месечното възнаграждение, получавано от народните представители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай