Фаталните оставки на А-отбора

Не Горанов, а духът на Пеевски бил в джипката на премиера

Фаталните оставки на А-отбора | StandartNews.com

* Борисов гони отличниците в кабинета, Нанков се натиска за стола на Караниколов

* Не Горанов, а духът на Пеевски бил в джипката на премиера 

Да изчезнеш за 60 секунди. На филм това майсторство изглежда по един начин, но съвсем друго е да го видиш на живо - в правителството. Както в сряда сутринта Борисов седеше на масата до Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов и гордо обясняваше за финансовата стабилност на държавата, новите инвеститори, които очакваме и безкръвните протести благодарение на полицията, така вечерта едно съобщение от МС уволни тримата най-добри министри. Докато народът крещеше "Оставка" на Борисов, той им отговори с други три, за които никой никога не си е помислял, че този кабинет може да съществува без тях.

Както преди година ГЕРБ остана с отворена уста пред новината за оставката на Цветанов, така сега всички министри и депутати онемяха след решението на Борисов. Което на всичко отгоре се оказа, че не е и негово, а на областните координатори на партията.

Най-абсурдни от всичко бяха мотивите. Оказа се, че в джипката на Борисов редовно е пътувал не Горанов, а духът на Пеевски, който назначил не само финансовия министър, но и Караниколов, а даже и Маринов. Ако все пак се стигне до освобождаването на тримата министри, това ще бъде фаталната 13-та рокада в третия правителствен екип на Борисов. Фатална, не само по отношение на нумерологията. Три години и половина щедрият Борисов раздава пари на всеки протестиращ и угажда на финансовите прищевки на коалиционните си партньори само с едно вдигане на телефона към Горанов. Приходните агенции работят на пълни обороти. И дори в коронакриза имаме 1,2 милиарда излишък. Поисканата оставка се оказа закъснелият подарък на Борисов за влизането ни в чакалнята на еврозоната и за запазения кредитен рейтинг на държавата в момента, в който далече по-стабилни икономики бележат спад. Премиерски подарък получи и Караниколов за факта, че за първи път превъртя икономиката така, че ръстът й да зависи не само от потреблението, но и от износа. И това не стана със статистическа еквилибристика, а с реална помощ за бизнеса. Не случайно в разгара на коронакризата България отчете 220 милиона инвестиции и само за седмица бяха открити 4 нови завода.

Отличната екипна работа на тримата нарочени за уволнение пък доведе до рекордния спад на контрабандата. Защото, дори Борисов е забравил, Младен Маринов е полицай от кариерата и всяка акция срещу незаконните цигари и алкохол е минала през ръцете му. Ако Борисов си мисли, че полицаите на са нон стоп на улицата от извънредното положение до протестите само заради премиерската премия от няма и 1000 лв., бърка. Без авторитета на Маринов и главния секретар Ивайло Иванов униформените, които всеки ден са замервани от бутилки, отдавна да са хвърлили щитовете и да са минали на страната на протестиращите. Показателна бе реакцията на полицаите на жълтите павета в сряда вечерта. Щом гръмна новината за Маринов, те попитаха: Да хвърляме ли и ние оставки.

С излизането на А-отбора от кабинета, на преден план ще се окажат новите отличници. Кои са те? Разбира се, Боил Банов. Между разследването "Ало, Банов" и скандалите за небостъргача на Васил Божков, неуспелият режисьор ще има възможност да се изяви на сцената, да пръска пари за пърформанси на умни и красиви без да има спирачка от Горанов. Новата областна координаторка на ГЕРБ Николина Ангелкова ще може отново да изгрее в Холивуд, за да търси инвеститори, които да покрият загубите от проваления летен сезон. Артистичният Дани Кирилов смело ще може да харчи пари за нови затвори. А на първа писта за овакантения икономически пост ще може да загрява зам.-министърът, който излиза сух и невинен от всеки скандал - Николай Нанков. Той и досега не може да прости на Караниколов, че оправи бакиите му с водата на Перник. Има само един проблем - няма да се шири сам в джипката. Мястото на Владислав Горанов вече е заето. От Томислав Дончев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай