Ето кой ще ползва схемата 60:40 за заплати

Първи ще са търговците на дребно в моловете, хотелиери, рестораньори, туроператори, артисти, творци, пътнически транспорт, спортни дейности

Ето кой ще ползва схемата 60:40 за заплати | StandartNews.com

Всяка фирма със спад на продажбите над 20% заради коронавируса ще може да кандидатства за държавна помощ за изплащане на заплати по схемата 60:40 за 3 месеца.  За базов ще се взема месец март 2020 г., сравнението ще се прави с март 2019. Трудовите договори на работниците, 60% от заплатата на които ще поема държавата, трябва да бъдат сключени преди обявяването на извънредното положение. За компаниите, създадени след март 2019 г. има отделен ред за доказване на оборотите. Това решиха министрите на извънредно заседание днес, проведено чрез видеовръзка. Резултатите бяха представени на брифинг в МС от премиера Бойко Борисов, заместника му Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и социалния министър Деница Сачева.

Около 1- 1,5 млрд. лв. ще са нужди за изплащане на 60% от заплатите на фирмите в криза, обясни премиерът Бойко Борисов. Затова довечера ще има още едно извънредно заседание на кабинета, на което ще бъде гласувано предложението за актуализация на бюджета. Така ще се осигурят парите за схемата 60:40.

Решението на министрите включва списък със сектори, които са непосредствено засегнати от заповедта на здравния министър Кирил Ананиев да ограничителни мерки. Това са търговците на дребно в моловете, хотелиери, рестораньори, туроператори, артисти, творци, пътнически транспорт, спортни дейности и др. Тези работодатели ще могат да кандидатстват още от утре в Агенцията по заетостта, в срок до 7 дни ще разберат дали са одобрени и до 5 дни ще получат своите компенсации. Министрите Владислав Горанов и Деница Сачева изпращат мярката към ЕК още днес, а от Комисията са уверили, че ще я върнат в рамките на 24 часа, разясни още Борисов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай