Ето финансовите инжекции на бизнеса в местния вот

Умните и красивите получили 100 бона от старозагорска фирма, кандидатът им в София – без отчет

Ето финансовите инжекции на бизнеса в местния вот | StandartNews.com
  • Умните и красивите получили 100 бона от старозагорска фирма, кандидатът им в София – без отчет
  • Псевдодесните получили не само пари, облажили се със стоки и услуги
  • ГЕРБ и ДПС нямат дарения, физически лица дали 338 000 лв. на БСП
  • Кампанията на Манолова по-скъпа от на Фандъкова, Бонев се финансирам сам

Кого подкрепи бизнесът в местните избори? Въпросът получи отговор днес, след като Сметната палата публикува отчетите за получените от партиите и кандидатите дарения в кампанията. Шампион е градската десница на Иван Костов. 100 бона дарение е получила "Демократична България". Най-голямата помощ м кампанията обаче е не от софийска, а от старозагорска фирма - строителната "Левкоин" ЕООД. "Универсстрой Стоянови" е предоставила безвъзмездно на коалицията два билборда за 2872 лв. Даренията от физически лица и кандидатите на коалицията са 24 хил. лв. Кандидатът на умните и красивите в София – арх. Борислав Игнатов, не е предоставил отчет.

С близо 400 бона общо са разполагали псевдодесните за местния вот, като от тях обаче са похарчили малко над 285 000 лева. Общо събраните дарения са в размер на 140 000 лева, като сред тях освен кеш е имало и предоставени стоки и услуги. Реално от физически лица са получили само близо 24 000 лева, като те са дошли предимно от няколко души. Най-голямата сума е в размер на 10 000 лева, предоставена от лице на име Георги Павлов. Сред личните дарители е и лидерът на Зелените, които са част от коалицията – Владислав Панев, който е дал за кампанията около 7000 лв. Сред самофинансиралите се е и новият кмет на район „Триадица“ Димитър Божилов, който пък е извадил от джоба си близо 8 бона. Част от кандидатите за общинари и кметове също са финансирали кампанията, но главно с непарични услуги. Любопитното е, че парите за кампанията са дошли основно от хазната на олигархично обвързаната „Да, България“ на Христо Иванов - 140 000 лв. От формацията са представили услуги, стоки и непарични средства за кампанията в размер и на близо 47 000 лв. На свой ред приносът на ДСБ е доста по-скромен, тъй като те са извадили от касата едва 1380 лв.

ГЕРБ и ДПС не са получили дарения в местните избори.

Над 2 милиона лева са дали управляващите за кампанията си в страната. От тях близо 447 000 лв. са отишли за медийни изяви, а над милион - за плакати и агитационни материали.

Кампанията на ДПС е струвала 890 хил. лв.

За разлика от ГЕРБ и ДПС, социалистите, което изхарчиха партийните си спестявания покрай евроизборите, са разчитали на дарения и са събрали от физически лица 338 000 лв. "БСП за България" е дала в изборите около 1,2 млн. лв.. Медийните изяви на червените са стрували 575 хил. лв.

В малката управляваща коалиция - дарения от физически лица са получили НФСБ и "Атака". ВМРО обаче са разчитали на партийната си субсидията и членския внос. Платили са около 662 хил. лв.

Мая Манолова загуби изборите в София, въпреки че кампанията й е била над 35 000 лв. по-скъпа от тази на Йорданка Фандъкова. Настоящият кмет на столицата е дала в изборите 156 000 лв., а Манолова - 190 000 лв. Бившият омбудсман е получила и 171 дарения от физически лица, докато Фандъкова не е имала такива. Младото лъвче на „Спаси София" Борис Бонев е финансирал кампанията си с лични средства и 73 дарения от физически лица. Разходите му са близо 24 хил. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай