ЕНП натискала десните за общи листи на евровота

ЕНП натискала десните за общи листи на евровота | StandartNews.com

Брюксел. Притеснена от дрязгите в българската десница, Европейската народна партия ще направи опит да сдобри ГЕРБ с останалите. Голямата цел е те да се борят в един глас срещу левицата не само на национално ниво, но и на предстоящите догодина евроизбори, обясниха партийци. Проблемът е, че има опасност ЕНП да загуби мнозинството си в Европарламента и да бъде победена от ПЕС след лявата вълна на Стария континент. По неофициална информация евродесните натискат нашите да се явят на евровота в общи листи. Не е сигурно обаче дали партиите ще приемат. В момента десните в България се обединяват в Реформаторски блок, но не искат ГЕРБ в него. Сини и тъмносини обвиняват партията на Бойко Борисов за разпада на Синята коалиция и последвалите скандали, които оставиха СДС и ДСБ да първи път извън Народното събрание. В момента единствената дясна партия в парламента е ГЕРБ, която не управлява, макар че има най-много депутати.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в Добрич, че ще участва в срещата в Брюксел, организирана от германската фондация "Конрад Аденауер". На нея президентът на ЕНП Вилфред Мартенс ще се срещне още с новия водач на СДС Божидар Лукарски, на ДСБ Радан Кънев, на "Синьо единство" Христо Панчугов и на Движение България на гражданите - Меглена Кунева. ГЕРБ, тъмносините и сините са членки на ЕНП, настоящата евродепутатка Надежда Нейнски пък мина в "Синьо единство", а бившата еврокомисарка Кунева е поканена като част от Реформаторския блок.

Предстоящата среща веднага беше наречена "Каденабия" 4, макар че ще е в Брюксел. През 1996 г. в италианския курорт десницата се обедини в ОДС и спечели парламентарния вот през 1997 г. след краха на правителството на Жан Виденов. "Каденабия" 2 пред 2001 г. не бе така успешна - след нея СДС се разцепи. Последната дясна среща там бе през март 2009 г., но тогава ГЕРБ разгроми всички с победата си.

"Винаги сме се вслушвали и съобразявали с ЕНП. Няма да крия, че когато излязохме от парламента, те ни критикуваха и ние се върнахме, без много-много да се обясняваме по какви други причини сме се върнали. Но ЕНП никога не казва кой как да се явява на избори", каза Борисов. И добави, че и сега ГЕРБ е първа политическа сила и ще се явява самостоятелно на избори. "Ние ще участваме в Брюксел - да чуем, да видим, да се съобразим и да откликнем на поканата. Но нямаме ангажимент към други партии, нито пък те към нас", каза Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай