Екокатастрофа заради кораба. Новаков би аларма в Брюксел

Кризата се управлява напълно некомпетентно, каза евродепутатът от ГЕРБ

Екокатастрофа заради кораба. Новаков би аларма в Брюксел | StandartNews.com

Край българските брегове на Черно море в момента е в ход екологична криза, която се управлява напълно некомпетентно и създава риск за гражданите и за биоразнообразието в района. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в Европейския парламент във връзка със засядането на товарен кораб в местността “Яйлата” край Камен бряг и забавената реакция на президента и назначения от него служебен кабинет за решение на проблема и предотвратяване на щетите за хората и природата, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Андрей Новаков алармира евродепутатите, че и в момента количества азотна тор от авариралия плавателен съд се изливат директно в морето, създавайки огромен риск за акваторията. Той призова европейските институции да следят с тревога развитието на тази криза и, ако се наложи, да бъдат задействани европейските механизми за защита на гражданите и биоразнообразието.

По думите му отговорните институции, ръководени директно от президента Румен Радев, не се справят с управлението на кризата, а бездействието на служебния кабинет е довело до огромно забавяне и риск от екокатастрофа.

„Тук говорим не просто за българската природа, за която всички милеем, а за акваторията на Европейския съюз, на външна граница на ЕС. Има реалната опасност от екологична катастрофа, която не се управлява адекватно и по този начин заплашва здравето на хората и поставя под риск биоразнообразието в района,“ подчерта българският евродепутат.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай