Държавата на плаващите пясъци

В тях заседна дори бюджетът. Той остана без буфери, обяви ДПС

Държавата на  плаващите пясъци | StandartNews.com
  • Умните и красивите се размечтаха за власт с Мая и Слави, патриотични войни подпалиха чергата на Заев и Борисов
  • В тях заседна дори бюджетът. Той остана без буфери, обяви ДПС

Пандемията вкупом ни вкара в сериала Пясъците на времето. Смъртоносната зараза удивително заприлича да безскрупулния тиранин в култовата лента и игра, който дебнеше от всеки ъгъл, за да ни отнеме камата на живота. Но приликите с приказната драма стигат само дотам. Не посмяхме да се обединим срещу тиранията. А в пясъците се оказа не древния кинжал, който дава силата да върнем живота си отпреди, а огромно количество мръсна вода, което ги е превърнало в плаващи.  
В държавата на плаващите пясъци телата ни са потопени до кръста в калта, а всяка паника дълбае нова пропаст надолу и ускорява пясъчния часовник.    
Заклещени между проекта си за промени в Конституцията и невъзможността да съберат гласове за свикване на Велико народно събрание,

ГЕРБ слезе с още едно стъпало
в стълбицата на доверието. Набързо вкараното предложение за гласуване изненада само с оттеглената в последния момент подкрепа от партията на Веселин Марешки. Остриетата на ГЕРБ - Тома Биков и Десислава Атанасова, извадиха плоски аргументи, БСП използва трибуната, за да натрупа партиен актив и да нахъса симпатизантите си, а малкият коалиционен партньор взе участие в дискусията колкото да отбие номера. Докато всички се питаха как попадна това предложение в дневния ред, ДПС дадоха разумен отговор - ГЕРБ се опитва всячески да се отърве от тази тема особено след плачевната оценка, дадена от Венецианската комисия.
Не всички обаче приеха това обяснение. Социалистите отново се възмутиха, че авторът на идеята - премиерът, дори не ги е зачел с присъствието си. Припомниха, че когато я представял, обещал, че ако не мине - ще подаде оставка.
Темата светкавично бе захапана от умните и красивите и ден по-късно едно от  телевизионните предавания, което им симпатизира, лансира тезата, че Борисов готви оттеглянето си. Бе назована дори датата - 8 декември, с позоваване на брилянтен източник, но така и не стана ясно дали целта е да се зарадват за празника разбунтувалите се през лятото студенти или по този начин да се отложат преговорите със Северна Македония в навечерието на второто обсъждане на кандидатурата й за Европа.
Все едно. Важно беше всички да разберат, че

меракът на градската десница да седне във властта
вече е огромен. Поредното потвърждение на това бе злокобното интервю на ген. Атанас Атанасов по БНТ. В черните краски, описани като наше бъдеще, той забоде пръст само в малкото бяло петно, направено от новото правителството, в което участват Демократична България с Мая, Слави, БСП и всичко друго, което не е ГЕРБ. Културният шок, който последва след тези думи сред последователите му превърна спомена от победоносния морски поход на Христо Иванов през лятото в поредната пясъчна кула, пометена от  вълните на реалността. В плаващите пясъци заседна и бюджетът. Ден преди частичното затваряне на държавата заради коронавируса депутатите приеха изненадващо бързо рамката на основния закон за хазната за догодина.
През 2021 г. в нея са заложени повече приходи - 47,6 млрд. лв., разходите също са увеличени - до 52.5 млрд. лв. Независимо от противоречивите външни прогнози за догодина, народните представители гласуваха ръст на БВП от 2,5% и дефицит от около 5 млрд. лева, което е 3.9% от Брутния вътрешен продукт.
Без проблеми мина и най-проблематичното число - по-високата минимална заплата. От 1 януари тя се повишава с 40 лв. и става 650 лв.
Депутатите от ГЕРБ акцентираха на големите си гордости - 17 на сто увеличение на учителските заплати и 30 % за всички, работещи на първа линия в борбата срещу COVID-19. Парите за полицаите обаче са вдигнати едва с 15 процента, което сигурно ще бъде повод за нови протести.
Държавните служители се разделят с мечтата за 30-процентов ръст на заплатите, но за разлика от частните фирми имат гарантирано по-високо възнаграждение с 10 на сто догодина.  Очаквано, парламентът гласува и запазването на подоходния критерий за получаване на детски надбавки в размер на 410 лв. за един член на семейството пред предходните 12 месеца. Предвидената месечна помощ е в размер на 40 лв. за едно дете, за две деца - 90 лв., за три деца - 135 лв. Семействата, чиито доход достига до 510 лв., също ще получават помощи, но в размер на 80%. За останалите са предвидени данъчни облекчения от догодина.
Запазва се и еднократната помощ при раждане на дете през 2021 г. Тя ще бъде 250 лв., за второ - 600 лв., а за трето - 300 лв. Финансовият министър Кирил Ананиев похвали бюджета като заяви, че с него се подпомагат уязвимите групи,  

хем се съхранява бизнесът, хем се гарантира финансовата сигурност на социалните системи
и работата на публичните институции.
"Бюджетът е съставен в небивали до момента условия и борба за ограничаване господството на COVID-19 върху здравето на хората, социалния и икономическия им живот", отбеляза министърът. Според него бюджетът "дава ясен хоризонт за реализиране на политики и мерки, в него са предвидени достатъчно буфери и следващото правителство ще може да го изпълни независимо в каква политическа конфигурация бъде съставено".  Опозицията обаче е на съвсем друго мнение.  Според БСП може да се наложи разчетът да бъде коригиран още през декември, тъй като никъде не са предвидени новите компенсации за затворените фирми през следващите 3 седмици.
"Правителството на Борисов затвори държавата без да осигури грижа за хората. Обещанията на Борисов са голи думи, защото ги няма в сегашния бюджет, а в новия не е предвиден нито лев", смята лидерът на БСП Корнелия Нинова.
"Разчетите се правят в плаващи пясъци. Основният въпрос, на който трябва да отговори този бюджет е дали осигуряват достатъчно средства за диагностика и за лечение на COVID и други заболявания, дали има средства за мотивация на медицинските сестри. Този бюджет остана без буфери", заяви зам.- председателят на Народното събрание Нигяр Джафер. Според ДПС бюджетът се приема в обстановка, в която традиционните проблеми са на заден план и всичко е концентрирано около COVID пандемията. "Предварителното разпределение на средствата в бюджета - без да се знае как ще се развие ситуацията, е нелогично", твърди Нигяр Джафер.
Докато гласуването в парламента вървеше сравнително спокойно,

пясъците се раздвижиха
покрай други две теми. Премиерът на Северна Македония даде заден за отделната им величава история и призна общата ни свързаност, а вицепремиерът Каракачанов смекчи тона и сложи на масата формулата за споразумение - нов договор или анекс към съществуващия с пътна карта за решаване на споровете.
Дали взаимните отстъпки ще извадят балканския конфликт, плесенясал с години в блатото, е рано да се каже. Опитът за патриотични войни обаче така разгоря балканския котел със страсти, че вече започна да пари под краката и на Заев, и на Борисов. Големият проблем е, че

тежките стъпки, с които нагазихме в балканския конфликт
се придружаваха от колебливи национални мерки в борбата с пандемията. Челното място в антирекорда на европейската смъртност накара политиците от опозицията да ги опреличат като ужасно закъснели и с неясен резултат. Техните упреци съвпаднаха с яростната критика на два от работодателските съюзи, които обвиниха кабинета, че не предвижда помощи, които да помогнат на фирмите да оцелеят в идващите месеци на жестока криза.
Нова вълната от недоволство дойде както от затворения бизнес, така и от отворените досега училища. А въпросите защо театрите работят, а концертната дейност е спряна или защо басейните са отворени, а фитнесите се затварят, гарантират ново противопоставяне в обществото. И продължителен престой в плаващите пясъци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай