ДПС посочи рисковете на вота /ОБНОВЕНА/

Смесва се хартиеното гласуване с машинното и ръчното броене с резултатите от машините, каза Мустафа Карадайъ

ДПС посочи рисковете на вота /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

  • Смесва се хартиеното гласуване с машинното и ръчното броене с резултатите от машините, каза Мустафа Карадайъ
  • Първи предложихме видеонаблюдение на целия процес, припомниха Йордан Цонев и Хамид Хамид

Рискове пред изборите посочи ДПС по време на консултациите за вота при президента Румен Радев.

По отношение на машинното гласуване в момента се смесва хартиеното гласуване с машинното и ръчното броене с резултатите от машините, изтъкна Мустафа Карадайъ.

ДПС смятаме, че имаме и опита, и експертизата на тема машинно гласуване, каза Карадайъ. Той припомни срещата при Радев преди една година, на която ДПС призова да се определят първо целите, които искаме да постигнем с включване на машини в изборния процес.

Позволихме си тогава да дефинираме три равнопоставени цели. Първата бе проблемът с големия брой недействителни гласове. Включването на машини в изборния процес би трябвало да има за цел минимизиране броя на недействителните гласове, каза Карадайъ.
Втората цел е да ограничим субективния елемент в броенето на гласовете, за да се повиши доверието в резултатите от изборите, допълни той.
Третата цел е да се сложи края на огромния брой сгрешени, поправяни, надраскани секционни протоколи с ред грешки в тях, които допълнително ерозират доверието в резултата от изборите, каза Карадайъ.

Грешен модел за машинно гласуване

За съжаление този наш призив не се чу. Наложи се един изборен кодекс с процес, в който се смесват хартиеното гласуване с машинното, в която се смесват ръчното броене с резултатите от машините, а което е предпоставка за още по-голямо недоверие, отправи критика Карадайъ. И заяви: "Ние винаги сме били готови с нашата експертиза, отговорност и предложения да търсим решение на проблеми, които сме успели да дефинираме, включително и в изборите.".

Подходът към модел за включване на машини е тотално грешен в сегашния Изборен кодекс. И докладът на ЦИК най-добре дава оценка на това състояние, обобщи Карадайъ.

Още преди една година, когато изложихте тези цели, аз казах, че президентската институция ги подкрепя изцяло, заяви Румен Радев.

От страна на ДПС в консултациите участват зам.-председателят ан ДПС и парламентарната й група Йордан Цонев и зам.-председателя на ПГ на ДПС и член на ръководството Хамид Хамид.

Карадайъ: Искаме да чуем логиката на президента, по която той ще определи датата на изборите

Мустафа Карадайъ настоя да чуе логиката на президента, по която той ще определи датата на изборите. "Очакваме да чуем от ваша страна и логиката ви за подхода към определяне на датата за изборите. Така и ние ще можем да разсъждаваме за предстоящите избори, защото никой в момента не може да каже как ще се развива пандемията", заяви лидерът на ДПС.

Аз разглеждам готовността за изборите в два аспекта - готовността на партиите и готовността на администрацията. От здравния протокол ще зависи как ще бъде гарантирана прозрачността на вота, отговори Радев. Ще се постарая по най-бързия начин да отговоря за датата на изборите, обеща той.

Промените в Изборния кодекс наложени без дебат

По повод идеите да се отваря Изборния кодекс Мустафа Карадайъ заяви: "Критикувахме последните промени в изборния кодекс, че са закъснели и много близо до изборите. Ние вече сме в реална предизборна кампания. И по време на кампания отново промени в законодателството - това никога не е получавало добра атестация в страната и извън нея.".

Прав сте, че не е добра идея да се отваря Изборният кодекс, но той така или иначе ще отворен заради гласуването на хората под карантина, управляващите заявиха това. И моята молба е, когато това стане, да се разгледат и другите предложения - за видеонаблюдение, гласуване по пощата и по-голямо участие на партиите в БНТ и БНР, каза Радев.

Последните промени в Изборния кодекс бяха наложени, повтарям - наложени, без дебат, в условия на пандемия, контрира Мустафа Карадайъ.

Йордан Цонев припомни, че видеонаблюдението в секциите бе предложено от ДПС, но беше отхвърлено. Той припомни, че именно ДПС предложи и гражданска ЦИК и я организира през 2014 г., констатирайки 67% сгрешени протоколи.

Три законопроекта за видеонаблюдение не само на секциите, но и на целия изборен процес, внесе ДПС, първият бе през 2014 г., заяви и Хамид Хамид. Като наблюдател на избори в държави той изтъкна, че това повишава доверието в изборния процес.
Хамид Хамид подчерта, че Изборният кодекс нарушава конституционното право на всички български граждани да гласуват.

Темата за медиите свързана с финансирането на партиите

Темата за медиите е пряко свързана с темата за финансирането на политическите партии, каза още Йордан Цонев. И допълни: "Бяха приети всякакви лудости.".

Що се отнася за гласуването на българите зад граница по пощата, той бе категоричен: "За гласуването по пощите имаме много лош пример от последния месец в една голяма демокрация, където има традиции в това гласуване, а днес недоверието на една голяма част от хората е факт. Ако една голяма демокрация не може да осигури доверие, аз се съмнявам че неукрепнала демокрация като нашата, ще го направи.".

Илияна Йотова настоя при отварянето на Избирателния кодекс заради вота на карантирираните все пак да се обмисли въпроса с медийното присъствие на малките партии в обществените медии БНТ и БНР.

Ние внимателно ще чуем всички предложения на тези, които разчитат на медийна кампания, и ще дадем своя принос така че да е удачно и за такива като нас - тези които не разчитаме на медийна кампания, отговори Карадайъ.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай