ДПС: Няма политическа воля за промяна

Диалогът е неизменна част от демократичния процес и няма алтернатива, заяви лидерът на ДПС

ДПС: Няма политическа воля за промяна | StandartNews.com

Няма политическа воля за промяна. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна. Той направи декларация от името на Движението. И призова за диалог.

45-ото НС явно ще остане в историята не само с най-кратката си биография, но и с най-активната форма на популизъм, заяви Карадайъ. И допълни, че именно този популизъм е причина за огромния брой закони, внесени в парламента без съгласуваност и без оценка за въздействие върху бюджета на страната. А свършат ли парите в бюджета, сметката ще я плащаме всички ние, българските граждани, каза Мустафа Карадайъ.

Именно кратката биография на това Народно събрание поставя всички политически сили в условия на политическа кампания. Ние от ДПС отново ще подходим разумно и принципно. Няма да внасяме законопроекти с предизборни цели, категоричен бе лидерът на Движението. Той припомни, че пред парламента стоят много по-важни въпроси за справяне с поредица кризи - пандемията, бедността, забоксувалата икономика, компрометирания държавен бюджет и прочие.

Карадайъ припомни, че Движението е разчело вота на избирателите като желание за промяна. Но в това Народно събрание няма политическа воля за промяна. Искахме без да участваме във властта да подкрепяме правителство на промяната, в случай че представи ясна визия за развитието на страната, каза още Карадайъ.

Лидерът на ДПС подчерта, че очевидно в момента всички партии вече са в предизборна кампания. И призова в нея думата да имат не отделните партии, а техните програми. Дано сме се поучили от урока който получихме всички ние, каза Карадайъ.

Партиите не си говорят. Всяка партия е тръгнала да прави предизборна кампания. Безотговорно е да се внасят законопроекти с предизборни цели. От това губят парламентаризмът, държавността, демокрацията, всички български граждани, подчерта Мустафа Карадайъ.

Още преди началото на предизборната кампания и следващите избори всички трябва да заявим ясно, че след предсрочните избори е задължително да има такова Народно събрание, което да излъчи и действащ кабинет, категоричен бе лидерът на ДПС.

Призоваваме всички партии в 45-ото НС да загърбим политическите си различия и да проведем такава кампания, че да не се създаде още по-голяма криза, каза Карадайъ. И допълни: „Там, където свършва диалогът, там свършва и парламентарната демокрация. Нека в предизборната кампания се срещнат аргументи и идеи от предизборните кампании, политиците сме за това да решаваме проблемите на обществото и на хората а не личните си интереси.”.

Диалогът е неизменна част от демократичния процес и няма алтернатива, заяви Мустафа Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай