Дончева: ГЕРБ ще посочи Емил Радев за гл. прокурор

Пет имена се спрягат за наследници на Корнелия Нинова на поста председател на БСП

Дончева: ГЕРБ ще посочи Емил Радев за гл. прокурор | StandartNews.com

Емил Радев ще бъде кандидатът на ГЕРБ за нов главен прокурор, твърди лидерката на „Движение 21“ Татяна Дончева. Тя коментира пред бТВ темата за избора топ обвинител. Според нея този избор не е предрешен.

„ГЕРБ има политически възгледи за главния прокурор и неговото основно предназначение ще бъде да им пази гърба и да обяснява, че те никога не носят отговорност”, заяви Дончева. Според нея те вече са избрали кандидатура за поста и това е Емил Радев.

„Устойчивостта на страната, възможността за взимането на правилни политически решения е свързана с това контролните механизми на държавата да функционират правилно и ефективно. Когато в съдебната власт има хора, които се страхуват, че ще бъдат преследвани, ако нарушат закона, те работят по един начин. Когато нямат страх и смятат, че политическата протекция им дава всичко, системата функционира по друг начин”, на мнение е лидерът на „Движение 21”.

„Тъй като начинът на изграждане на прокуратурата досега е изключително централизиран, взет от старите времена, това позволява на много хора, които имат политически позиции, да сложат който им трябва и да го използват като бухалка срещу своите противници или като гръб за себе си”, на мнение е Татяна Дончева.

Пет имена се спрягат за наследници на Корнелия Нинова на поста председател на БСП. „Нужно е успокоение в БСП и то не може да дойде при запазване на статуквото. То само ще ожесточи нещата”, коментира още Татяна Дончева.

По думите й БСП трябва да плати цената за ерата „Станишев”. „Тази цена е много тежка. Членовете на партията, които са спомогнали да се задържи статуквото „Станишев” с неговите последици, трябва да я платят. Преодоляването на това не може да стане като започнат да го унижават”, допълни Дончева.

Тя е на мнение, че Мая Манолова е сериозна кандидатура за кмет на София. Могат обаче да се търсят и други кандидатури, които са извън политиката. „Да се търси фигура, която да вкара ред в Столична община и да разкове този бардак на политически и бизнес интереси би било добре”, каза лидерът на „Движение 21”.

Татяна Дончева е на мнение, че ако Мая Манолова няма сериозна организационна поддръжка, няма да успее, независимо от рейтинга й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай