Дончев за Радев: Да флиртуваш с хейта е опасно

Последното напрежение между премиер и президент едва ли е здравословно

Дончев за Радев: Да флиртуваш с хейта е опасно | StandartNews.com

Да се флиртува с хейта и омразата в политиката е опасно, а последното напрежение между премиер и президент едва ли е здравословно, смята вицепремиерът Томислав Дончев.

„Трудно е да се опише цялата ситуация с две думи. Хубаво е да има здравословно напрежение между институциите. Ако всичко е черно, тогава няма за какво да се хванеш, няма здравословна критика. Самата Конституция е предвидила да има здравословно напрежение между институциите. По този начин те се контролират. Само че, когато критиката се превърне в повсеместна, трудно може да се извлече някакво рационално зърно”, коментира Дончев за критиките на Румен Радев към правителството и последвалия отговор на Бойко Борисов.

„Трудно е да се направи адекватен политически прочит на всички анонси, но мога да извлека две неща – едното е тоталната политическа ненавист по отношение на правителството, което вид позиция, дори да не я приемам. Втората е скрито желание президентът да бъде конструктор на нещо като нова Тройна коалиция. Това усетих”, каза още той пред Нова телевизия.

Запитан дали е съгласен с реакцията на премиера Бойко Борисов и дали споделя мнението му, че Радев е „двуличен, озлобен човек”, Дончев коментира: „В политиката да флиртуваш с хейта или с омразата е много опасна технология, защото тя може да доведе до скорошни ползи, но в дългосрочен план е опасна”.

„Защо отнемате правото на премиера да бъде емоционален? В политиката има и страсти и емоции и не можем да отнемаме правото на един политик да бъде емоционален”, каза още Томислав Дончев.

„За мен темата за промяна в Конституцията, не е въпрос само на юридическа технология. Такава промяна изисква поне половин или една година дебат преди това, в който трябва да се изкажат всички - експерти, специалисти и чак тогава да се стигне до политическите сили”, категоричен бе Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай