Дончев се извини на перничани /ОБНОВЕНА/

Ако бяха взети мерки в средата на лятото, можеше да не се стига до тук, каза вицепремиерът

Дончев се извини на перничани /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com
  • Ако бяха взети мерки в средата на лятото, можеше да не се стига до тук, каза вицепремиерът

Ситуацията в Перник е комбинация между стихиите на природата и стихията на човешката безотговорност. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за бТВ и от името на правителството се извини на перничани, които в момента нямат вода. Смятам, че е редно, въпреки че нямам персонална вина, каза Дончев. Той допълни, че следващите два месеца – до снеготопенето, са критични.

ВИЖ ОЩЕ: Три варианта за наследник на Нено

Ако бяха взети мерки в средата на лятото, можеше да не се стига до тук. Дори през есента водната криза можеше да бъде избегната, ако се знаеше за нея и бяха предприети действия, каза Дончев. Той съобщи, че шефът на ВиК Перник, местната власт – никой не е алармирал за проблема. Правителството като политически орган научи, когато кризата беше факт, заяви Дончев. Вицепремиерите не са били сигнализирани, до тях не е стигала информация, че въпреки ниските нива на яз. „Студена” Нено Димов е разрешавал ползване на вода от него за промишлени нужди на „Стомана” и Топлофикация-Перник. Защо нямаше поискана среща с министъра, с мен, с министър-председателя, възмути се вицепремиерът.

Томислав Дончев разкри, че е имал доста тежък разговор с отговорните за проблема с водата министри – Нино Димов и Петя Аврамова. Непрекъснатите разпри кой е по-отговорен и кой по-виновен не водят до нищо, каза Дончев. Резултатът бе по-сериозна мобилизация за решаване на въпроса, министър, зам.-министър стоят всеки ден там, допълни вицепремиерът, имайки предвид че икономическият министър Емил Караниколов и зам.-регионалният шеф Николай Нанков са непрекъснато в миньорския град. Дончев обаче припомни, че управлението на водите е един от най-сложните сектори, защото към него отношение имат още три министерства – икономическото, земеделското и енергийното. Координацията между тях е трудна.

Имам претенции към начина, по който се управляват ВиК дружества, включително и в това Перник. Това не е упрек към Аврамова, каза Томислав Дончев. Той припомни, че  много от тръбите в страната не са подменяни 50-60 години.

Със сигурност арестът и обвинението към Нено Димов създават трус в кабинета. Но, ако има данни, че някой не си е свършил работата, службите трябва да действат, коментира вицепремиерът. И философски обясни: „Понякога пътят от министерското бюро до подсъдимата скамейка е много къс”. Трус има и в отношенията с ВМРО, ако се съди по първите реакции на Каракачанов, призна още Дончев.

Обществото ни е „позеленяло”, казано на жаргон, има все по-голяма чувствителност към чистотата на водата, на въздуха и опозицията се опитва да се заиграва с това позеленяване, коментира Томислав Дончев подготвяния от БСП вот на недоверие срещу кабинета. " Използдват обаче скверни методи – експлоатират страховете на хората. Когато храниш страха, той е голямо животно и първият, който може да бъде изяден може да си ти", коментира Дончев. Той припомни, че доскоро по морето нямаше пречиствателни станции, а въздухът в София пък имаше конкретен цвят преди затварянето на „Кремиковци”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай