Дончев с варианти за бъдещето на кабинета

Какво ще бъде решено ще стане ясно в следващите дни

Дончев с варианти за бъдещето на кабинета | StandartNews.com

Различни варианти за бъдещето на правителството изказа в интервю за Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

Сред тях са както оставане на Бойко Борисов начело на кабинета, така и негова смяна. Друга възможност е да се отиде веднага на предсрочни избори със служебен кабинет, но последното не е желателно предвид трудностите, които предстоят, и липсата на парламент, който да приеме бюджета за идната 2021 година.

„Има и междинен вариант - например оставка на кабинета в края на месец септември. Така Народното събрание ще приеме всички важни закони, за да влезем подготвени есента”, обясни Дончев.

„За нас няма лесен избор. Ако подадем оставка, ще разочароваме всички хора, които са ни подкрепяли от години. От друга страна има напрежение и на всеки, на който му е мило, иска това напрежение да го няма”, коментира вицепремиерът. По думите му и 10 човека да са на площада, щом гневът им е толкова голям, не може да бъде пренебрегван.

„Вариант с отпуск на премиера е несериозен”, коментира още Дончев.

Какво ще бъде решено ще стане ясно в следващите дни. Още днес има среща на коалиционния съвет.

„Ние сме демократично избрани, няма никаква конституционна причина да приключваме мандата си по-рано. Но все пак обществото е разделено. Всеки трябва да е готов за ход назад. Но партньорите ни са на друго мнение”, обясни Дончев. 

Нямаме интерес някое наше партийно събитие да се свързва с насилие, случилото се вчера трябва да бъде разследвано, каза по друга тема вицепремиерът Дончев.

„Всяка форма на насилие е осъдителна, а насилие срещу журналист или гражданин, който иска да упражнява политическите си права, е още по-осъдителна. Никой няма интерес някое наше партийно събитие да се свързва с насилие. За мен това е провокация. Нямам навика да подхвърлям имена. Надявам се МВР да намерят, разпитат тези момчета и да разберат кой ги е изпратил. Охрана за самото събитие не сме наемали и нямаме договор с фирма за охрана. Охрана има София Тех Парк, но тези момчета нямат нищо общо с охраната на тези помещения. Има в част от баталиите има включване на наш челен, който се опитва да пази наше момиче, което също беше бито. Полицията няма как да е навсякъде. Самото влизане беше изключително нервно. Имаше опити да се възпрепятства влизането на делегатите. 15-20 човека пресичаха перманентно една пешеходна пътека. Това е опит да се спре български граждани, които са се събрали да изразяват политическите си права“, посочи Дончев.

„Спомняте ли си събиране или форум на друга партия някой да се опитва да попречи то да се състои. Някой младеж или член на ГЕРБ да е ходил на Бузлуджа. По отношение на нас се организират такива неща и ние сме в ролята на жертва. Нямаме интерес подобно нещо да се случва“, посочи той.

„Когато имаш 5000-6000 човека, самото влизане е нелека процедура и е въпрос на време да се случи нещо. Не знам дали наш човек предавал или извеждал лица. Има прокуратура и полиция и това трябва да бъде разследвано. Това е побой и всички трябва да бъдат разследвани. Никола е единственият човек, който ми е познат от кадрите“, каза още той.

„Полицията от седмици се опитва да бъде толерантна с всички граждани, включително тези, които протестират . Балансът е изключително труден. Кой е прав? От една страна са гражданите, от друга протестиращите. Ние трябва да понесем гнева на всички софиянци, които не могат да се придвижват нормално. Ние сме виновни, защото това е отговорността на този, който е на власт. Това вчера е провокация, има си отговорни органи и трябва да се разследва. Особено, когато става дума за журналисти, темата е изключително чувствителна. Всеки журналист може да ходи и да снима каквото си иска“, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай