Дончев: Не "Русофили", а техни членове са шпиони

Препоръчвам на всички политици да бъдат по-обрани и да не бързат с политическите коментари в аванс, каза вицепремиерът

Дончев: Не "Русофили", а техни членове са шпиони | StandartNews.com

Според вицепремиера Томислав Дончев Николай Малинов и някои други членове са тези, които дават лошо лице на неправителствената организация "Русофили", а не организацията като цяло. Това стана ясно от изявление на Дончев в предаването "Лице в лице" по бТВ.

"Така наречената афера не е свързана с движението "Русофили", а с конкретни негови членове и твърдения на службите и прокуратурата, че те извършват незаконна дейност, т.е. шпионаж. Има събрани доказателства. Препоръчвам на всички политици да бъдат по-обрани и да не бързат с политическите коментари в аванс. Прокуратурата и службите трябва да си свърши работата", категоричен бе Томислав Дончев.

"Такива неща се случват по света, всяка държава е важно да се опита да набира информация от други държави, работа на държавата е да не допусне такива неща, затова има такива текстове в Наказателния кодекс. Такива неща не би следвало при малко повече разум и мъдрост от двете страни да имат дългосрочен лош ефект върху отношенията с която и да е държава", каза още Дончев.

"Хибридни мероприятия у нас има, опити за дезинформация, фалшиви новини особено по мрежите сигурно са 30-40% от новинарския поток и за мен проблемът е не разпространението им, а че хората им вярват масово, тук проблемът е, че никога не може да се каже със 100% кой ги организира", каза вицепремиерът.

"Не съм забелязал да има промяна в стила на работа и в работната среда", отговори той на въпроса дали има антируски настроени министри в кабинета.

"Не ме е страх, интригите станаха прекалено много, не мога да ги проследя всички. Ако при всяка такава ситуация се напрягаме, няма да свършим никаква работа", коментира Дончев наскоро излезлите чатове, свързани с опита за преврат срещу властта. "Не си спомням съвсем цивилизована кампания - всички са от политическо безсилие, ту аз съм бил хайдутин, изедник, изборите са уникален шанс да научиш за себе си неща, които не ги знаеш", допълни още Дончев.

"Настроението в ГЕРБ е да се стегнем и да покажем възможно най-добри резултати на изборите, избягвам военните аналогии, не обичам и спортните - да ги набием, да ги убием на изборите - не обичам да казвам такива неща", заяви Дончев.

На въпрос има ли промяна в позицията на българското правителство по темата „Шенген”, Дончев заяви, че няма. Той допълни, че имаме право да сме емоционални по темата.

„От една страна, поради политическата обстановка в Холандия, България не може да бъде приета в Шенген. Там има партии, за които основна цел е България и Румъния да не бъдат приети. В същото време ние имаме една от основните отговорности за спирането на мигрантския поток към Европа. Според оценката на всички европейски институции се справяме чудесно с тази задача”, обясни Томислав Дончев.

Правителството тръгна към разваляне на договора с единия от US тецовете. „Преговорите за прекратяване на договора още не са започнали. Надявам се да имат добър резултат. Ако това не стане, една от хипотезите е да се съдим. Това е процедура, която тече през последните 4-5 г. Има сигнал до Европейската комисия за непозволена държавна помощ. Търсено е консенсусно решение и до момента не е намерено. Позицията на ЕК е, че при този договор има непозволена държавна помощ. Изчисленията ни показват, че централата вече е избила разходите, които е направила за тази инвестиция”, поясни вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай