Дончев: Направихме най-доброто за „Фолксваген”

Не сме информирани да взето решение, каза вицепремиерът

Дончев: Направихме най-доброто за „Фолксваген” | StandartNews.com
  • Не сме информирани да е взето решение, каза вицепремиерът
  • Преговорите още не се приключили, каза арх. Любомир Станиславов

"Ние не сме информирани за взето решение от "Фолксваген", но в същото време имаме информация, че вече има регистрирана компания в Турция, което означава, че решението по-скоро е взето. Това заяви в предаването „Беновска пита” по Канал 3 вицепремиерът Томислав Дончев. Той съобщи, че за него казусът има няколко подтеми. „Първо, като държавен апарат, като министерства и агенции, които бяха мобилизирани при преговорите ние направихме най-доброто. И го казвам без преувеличение. Ако играта в един момент, състезанието опре до мащаби, тоест, кой може да даде повече директна помощ на компанията, Турция и като население, и като икономика е 12 пъти по-голяма от нас. Ние в тази игра няма как да се състезаваме, защото разликата е в пъти”, каза Дончев и обясни: „Но тук има и други неща. България спазва и трябва да спазва европейското законодателство”.

В конкретния случай има две големи теми. Едното са ограниченията, свързани с държавните помощи. Тя, държавната помощ, в държавите членки е забранена, има някои изключения. И второто са изискванията на законодателството, свързани с обществените поръчки. Ние не можем да даваме милиарди на някой инвеститор, няма как да се случи това. Това го забранява европейското законодателство. И ние няма как да обещаем на някой инвеститор, че ще му изкупим част от продукцията, защото за да купим каквото и да било, дори един автомобил, той трябва да мине през процедура по обществени поръчки", разясни още Томислав Дончев.

"България, която е на външната граница на ЕС, неведнъж е била в подобна ситуация. И темата не е била само със съседна и приятелска Турция, темата е била например и със съседна Сърбия се е случвало това. Разбира се, като водим този разговор трябва да си дадем сметка, че огромна част от инвестициите, които съществуват и работят в България, са от държави-членки на ЕС. Ние се ползваме от членството си и получаваме предимства от него. Има случаи, където обаче се оказва, че поради действащото законодателство България се явява в по-неблагоприятна позиция от държави, които не са държави членки и това е тема за разговор на политическо ниво, говоря за разговор в Брюксел", завърши вицепремиерът Томислав Дончев.

Преговорите с „Фолксваген” за изграждане на автомобилен завод у нас започнаха през ноември 2018 г. и все още не са приключили. Това заяви в същото време в студиото на „120 минути” арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Автомобилен клъстер – България. Той е бил участник в договарянето от българска страна.

„Ние нямаме официално потвърждение или решение на „Фолксваген”, докато тези две неща факт, все още има шанс. Да, има определени стъпки, които се случват в Турция в тази посока”, уточни той. Но съобщи, че над пет пъти Надзорният съвет на автомобилния гигант не одобрява сделка, в Турция. Това означава, че има нещо, което ги спира, категоричен бе Станиславов. Той заяви, че разговорите с „Фолксваген” ще продължат, защото има и други възможности.

„Ние участвахме в конкурс за завод за изграждане на малки SUV във фаза 1 и големи SUV модели във фаза 2. Той трябваше да бъде разположен в Източна Европа. На финала на конкурса останаха три терена – Кремиковци до София, другите два са в Турция, при това в азиатската част”, разказа подробности от преговорите още арх. Станиславов.

По думите му е възможно в хода на преговорите заданието на конкурса да се е променило. Архитектът заяви, че според турската преса в страната им ще се правят големи седани, а не SUV модели, както е било по условие.

„Напълно възможно е „Фолксваген” да е получила предложение, което е било изключително атрактивно и мениджмънтът не е могъл да откаже, да е сменил своята стратегия”, допълни арх. Станиславов. Според него  българският терен е бил най-добър откъм инфраструктура в Източна Европа. Той допълни, че липсата на достатъчно добре подготвените кадри да е било едно от възможните притеснения на немския автомобилен гигант.

„За да правите автомобилна индустрия се нуждаете от големи терени, инфраструктура и много хора, които да са добре квалифицирани. Автомобилната индустрия може да случва само със съдействието на държавата”, посочи той.

Автомобилният експерт заяви, че очаква други продукти на „Фолксваген” да започнат да се произвеждат у нас, а SUV моделите да си продължат да се правят в завода в Чехия.

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай