Дончев:Комисията "Манолова" е политически трибунал

Парламентарните комисии не проверяват, професионалният орган е Сметната палата, каза той

Дончев:Комисията "Манолова" е политически трибунал | StandartNews.com

Политически трибунал, който цели да ще генерира някакви сензации. Така вицепремиерът Томислав Дончев нарече Комисията „Манолова” за проверка на правителствата в последните 10 години. Тя бе създадена в четвъртък по предложение на Мая Манолова, като целта е да се проверят всички сделки и решения първо на кабинета „Борисов” 3, а след това и на всички правителства в последните 10 години.

ВИЖ ОЩЕ: Дончев гризна Мая Манолова

Парламентарните комисии не проверяват, професионалният орган е Сметната палата, каза Дончев, и категорично заяви, че не го е страх от проверката.

ВИЖ ОЩЕ: Дончев: Не ми е дошло времето за премиер, а може и да е минало вече

Дончев коментира и вчерашните скандали в парламента заради които престоя няколко часа в очакване да бъде изслушан по националния план за възстановяване и устойчивост, но накрая това не се случи и той си тръгна.

240 души в последните 8 месеца работят по плана. Ако някой трябва да дава разяснения по него, това съм аз, защото аз отговарях за координацията и аз знам детайлите, каза Томислав Дончев, обяснявайки защо той е бил в парламента, а не премиерът в оставка Борисов. Замествал съм го сигурно повече от 60 пъти. Прекарах часове в парламента, имаше прекрасна възможност да ме питат, щях да отговоря на всеки въпрос, но депутатите не пожелаха, каза още Дончев. И съобщи: „Вчера изпратих последната версия на Плана в НС. Кратката е 300 страници, пълната 3000. Ако народните представители го прочетат и ме натоварят да го внеса в НС, ще го направя. Ако ли не имат пълното право да пишат нов.”.

Най-трудно е да намериш компромиса между всички заинтересовани страни, да направиш микс от политики, които да позволят на българската икономика да расте, и България да догони старите и богати държави, обясни Дончев философията на Плана.

Странен е този парламент. Гледайки събитията от вчера, смятам, че модусът е всички народни представители от ГЕРБ да бъдат заковани за банките, за да бъдат обиждани. Нещо като линч, коментира Дончев видяното в парламента. И допълни: „В парламента има много странна форма на местно самоуправление – някакви хора се разхождат в залата, вземат думата, когато си искат. А демокрацията понякога е процедура.”.

По повод поста на Слави Трифонов и Филип Станев от „Има такъв народ”, че са омерзени от подвикванията на ГЕРБ в зала, Дончев коментира: „Не съм чул такива реплики. Но чух как от трибуната на НС персонално бяха обиждани членове на парламента и членове на кабинета.”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай