Дончев допуска промяна в Конституцията

Определи енергетиката и още три приоритета до края на мандата

Дончев допуска промяна в Конституцията | StandartNews.com

Ако в следващите месеци прокуратурата успее да върне  поне малко усещането за справедливост, би било чудесно. Това заяви по Канал 3 Томислав Дончев като коментар за работата на Иван Гешев. Вицепремиерът припомни, че най-големия дефицит на прехода е справедловостта.

По повод обсъжданата промяна на давностния срок за приватизацията, Дончев допусна промяна в Конституцията. Не смятам, че това е дялан камък, който не може да се променя. Давността е тема, по която се води дискусия, каза Дончев и изрази надежда, че не всички сделки имат повод за притеснение.

Той припомни, че преди години е настоявал за промяна в Конституцията, така че поне основното образование да е задължително.

Вицепремиерът подкрепя машинното гласуване, като смята че успоредното му въвеждане с хартиеното ще затрудни процеса, ще го оскъпи и ще обърка хората. Според него сегашният тип гласуване трябва да остане за населените места до 300 човека и за секциите в чужбина. Въпросът е какъв тип машини ще избираме, добави той.

Трябва да има национални приоритети, около които да има обществен консенсус, каза още Дончев.  Това не означава партиите „да плеснат  с ръце и да се прегърнат“. Но тезата разделя и владей може да добави проценти в рейтинга на някого, но не може да се съгради нещо, което да направи живота на хората по хубав, каза Дончев в коментар за шествието в деня на обесването на Левски и ролята на президента.

Енергетиката ще е тема, с най-голямо обществено въздействие тази година, прогнозира вицепремиерът.

Според него до края на годината ще имаме сключен договор с инвеститори за АЕЦ „Белене“ или „най-малкото подготовката му ще е в последната фаза“. С добро темпо върви изграждането на инфраструктурата за Балкански поток, за газовия хъб, както и за интерконектора с Гърция.

Очаквам в края на година да сме отворени за доставка на газ от алтернативни източници, каза Дончев.

По отношение на зелената сделка на Европа той заяви, че като държава имаме избор - можем да стигнем на финала и да извлечем полза за държавата или да бъдем жертва. Зеленият пакет ще има отражение и върху икономиката, и върху социалната сфера.

Няма документ, който да пише кога затваряме централата, каза Дончев и припомни факта, че Европа генерира под 10 от вредните емисии по света. Даде и пример, че вулканът Етна, дори когато не изригва, за три дни изхвърля емисии колкото в цяла България за една година.

Зеленият съвет, гкойто премиерът анонсира преди дни, ще бъде сформиран въз основа на решение, което се подготвя, заяви Дончев. В него ще влязат работодатели, синдикати, неправителствени организации, академичните среди. Ще изпратим писма до участие както до президента, така и до лидерите на всички политически сили, каза вицеприемира.

Той заяви, че този въпрос изисква обединени усилия, за да не сме жертви в края на процеса. Много лесно може да се изпокараме, но това ще отслаби позиците ни пред Европа, увери той.

За горенето на отпадъци, Дончев каза, че българите са свръхчувствителни дали някой не им трови въздуха, водата и това е напълно обяснимо заради случаите в миналото. 

Изгарянето на отпадък по принцип не е лошо. В западните страни горят до 60 процента от отпадъците. Но друг въпросът е как се случва това, каза Дончев и добави :Трябва да става във високотемпературни пещи, в които не се отделят вредни емиси, при подходящи технологични съоръжения. По-експертно трябва да се говори по темата, посъветва Дончев.

За носъздададения Съвет за развитие на гражданското общество, Дончев каза, че това ще е консултативен орган, който ще го зарежда с актуалните теми, които са приоритет за гражданското и ще коментирам с тях това, което прави.

За Дончев приоритерите на кабинета, както и за ГЕРБ  за последната година от мандата са икономическата трансформация, образованието и науката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай