Депутатите избират новия шеф на КПКОНПИ

За поста се състезават двама кандидати - Сотир Цацаров и Симеон Найденов

Депутатите избират новия шеф на КПКОНПИ | StandartNews.com

Народното събрание трябва избере днес новия председател на антикорупционната комисия. Това става ясно проектопрограмата на парламента за предстоящата седмица. Изборът е предвиден като втора точка в дневния ред.

За поста се състезават двама кандидати - настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари 2020 г., както и депутатът от "Воля" Симеон Найденов. Двамата бяха изслушани от ресорната комисия по корупция на 6 декември, където представиха програмите и концепциите си за управление на КПКОНПИ.

Цацаров открои, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия. Само 7% от служителите се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случаи броят на служителите трябва да се увеличи, защитава тезата си Цацаров.

Според него Дирекция „Антикорупция“ трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната. Едно от предложенията на Сотир Цацаров е създаване на консултативен съвет към антикорупционната комисия с утвърдени юристи и учени, които да работят по законопроектите на изпълнителната власт.

Другият кандидат Симеон Найденов предлага разширяване на сградния фонд, преразглеждане на изискванията за попълването на данъчните декларации за имуществени интереси. Той заяви, че е бил от двете страни на бариерата - и като обвинител, и като защитник, като според него този опит ще му бъде от полза, за да ръководи безкомпромисно комисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай