Д. Делчев: Благодарение на Кунева ще има напредък в борбата с корупцията

Д. Делчев: Благодарение на Кунева ще има напредък в борбата с корупцията | StandartNews.com

Благодарение на усилията на вицепремиера Кунева до края на годината ще имаме напредък в борбата с корупцията, а това е ключово за влизането ни в Шенген. Това заяви в Благоевград Димитър Делчев, секретар на ПГ на РБ и член на правната и вътрешна комисии. До края на месеца ще бъде готов пакетът от антикорупционни мерки, който вицепремиерът Кунева разработва. Приоритет в него е борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Реалните резултати в борбата против корупцията и реформите в съдебната система ще покажат готовността на България за
влизане в Шенген, смята депутатът. Приоритет при реформата в съдебната система са разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари, прекият избор на съдиите и системата за случайно разпределяне на делата.

Реформата трябва да е категорична, за да покажем воля за промяна и да постигнем върховенство на закона и хората да усетят това, каза още той.

Делчев коментира рокадите в МВР и определи избора на вицепремиера Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи като сигнал от правителството за сериозно отношение към сектора „Сигурност". Важно е тя да продължи
започнатите реформи и доброто сътрудничество с г-жа Кунева в сектора, за да получим първата добра оценка в очаквания през юни доклад от Европейската комисия, подчерта Делчев. Той определи оставките на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров като логични. Не може на тези постове да останат същите хора, които са били там и по време на разработката „Червеи" и случая КТБ, коментира депутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай