БСП послуша Корнелия, напуска парламента

Червените с 4 условия, за да се върнат, 3 часа спорове на Националния съвет заради бойкота

БСП послуша Корнелия, напуска парламента | StandartNews.com

БСП напуска парламента ! Това реши Националният съвет на партията, който прие предложението на лидера Корнелия Нинова след близо 3 часа дебати. „За“ решението гласуваха 74 членове на Пленума.

БСП поставя няколко условия пред ГЕРБ, Патриотите, ДПС и "Воля", за да се върне в Народното събрание.  Става въпрос за избор на нова ЦИК, отмяна на "срамните среднощни гласувания по Изборния кодекс", връщане на преференцията и започване отново на дебата за машинното гласуване.

Това е втората закана за бойкот на работата на парламента от началото на текущия мандат. Предишният път това се случи на прага на българското европредседателство. Тогава обаче се реши в залата да присъства минимален брой депутати от левицата. Този път искането на Нинова е никой да не остава в пленарната зала. 

ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат  мнозинство от едва 123 души, което е с 2 депутатски места повече от прага за осигуряване на кворум. При отсъствието на БСП от залата, на управляващите ще им се наложи или всеки ден да са в пълен състав в Народното събрание, или да разчитат за провеждане на заседанията на ДПС и "Воля". 

Дебатите от точката за бойкота предизвикали яростни спорове и е имало доста гласове "против" бойкота, разказаха присъствали на сбирката на социалистите. Един от мотивите - отсъствайки от парламента, БСП губи важна трибуна за политическите си послания. Все пак според мнозинството от социалистите на заседанието ситуацията в държавата изисквала радикалните мерки. 

Според правилника за дейността на Народното събрание - при отсъствие от работа без уважителна причина депутатите биват санкционирани финансово - удържа им се голяма част от заплатата. 

Националният съвет на БСП, освен по предложението на председателката за бойкот на Народното събрание, ще вземе решение и за избор на нов главен редактор на партийния вестник "Дума". Очаква се на поста да се завърне бившият депутат Ивелин Николов. 

Социалистите обсъждат и коалиционната си политика за европейските избори през май, става ясно още от дневния ред на заседанието на пленума. След кандидат-партньорите е и партията АБВ, основана от бившия президент Георги Първанов и оглавявана към днешна дата от бившия социалист, бивш министър на вътрешните работи и бивш изборен стратег на БСП  Румен Петков. 

Преди заседанието Сергей Станишев предупреди, че с АБВ трябва да се внимава - при влизането си в парламента първия и единствен път след основаването си, те станаха партньор на ГЕРБ във властта. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай