БСП хвана гората, напуска парламента, не ще съюзници ОБЗОР

Червените депутати ще се върнат само при отмяна на промените в Изборния кодекс и нов състав на ЦИК

БСП хвана гората, напуска  парламента, не ще съюзници ОБЗОР | StandartNews.com

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи, а Националният съвет на партия одобри червените депутати да напуснат парламента. Бойкотът ще продължи, докато не бъдат отменени приетите промени в Изборния кодекс и не бъде избран нов състав на Централната избирателна комисия. Изрично се настоява също да се върнат преференциите във вида, в който действаха досега като възможност за избирателите реално да пренареждат партийните листи, да има възможност за машинно гласуване навсякъде на предстоящите евроизбори през май, както и отново да може да се обжалват решения на изборната администрация пред Върховния административен съд.

"Законодателният орган, най-висшият орган в държавата, се ползва с 8% доверие. Причината - вместо там да се правят закони в интерес на гражданите, парламентът се занимава с тежък лобизъм в интерес на бизнес и олигарси и текат партийни договорки в защита на частни и политически интереси", заяви Нинова, мотивирайки предложението си в началото на заседанието.

По думите й левицата постоянно предлага алтернативи - и за бюджета на държавата, и за законодателството, но нищо от идеите на партията не се приема. Лидерката на левицата повтори, че управляващата коалиция всъщност се състои от ГЕРБ, ДПС и "Обединените патриоти".

При гласуването 74 социалисти подкрепиха идеята, 33 -ма делегати гласуваха "против", а трима се въздържаха. Препирните дали да се пристъпи към бойкот продължиха близо три часа, а мнозина от опонентите на Нинова са настоявали, че по този начин партията сама се лишава от трибуна, разкриха участници в червения форум. Някои пък чистосърдечно признали, че не искат заплатите им да бъдат орязани заради отсъствието от пленарната зала.

Пленумът на БСП прие и обръщение към българските граждани и партии за защита на свободата на демокрацията и върховенството на закона. В него се посочва, че Народното събрание в лицето на представителите на ГЕРБ, ДПС и НФСБ прие промени в изборното законодателство, които нарушават законността, свободния избор на българските граждани и гаранциите за честни избори.

„Така променените правила застрашават демократичността на изборния процес. Депутатите на БСП напускат парламентарните заседания, за да запазят парламентаризма в България. Обръщаме се към българските граждани за съвместни действия в защита на избирателните права. Всеки може да даде подкрепа за една или друга партия, за едни или други кандидати. Това е изконно политическо право. Но в борбата за неговата реализация трябва да сме единни и непреклонни. Само така ще отстоим демокрацията, правовата държава и нашите основни политически и граждански права”, се посочва в обръщението.

Другото важно решение на червения форум е коалицията "БСП за България" да не бъде променяна и да не се приемат нови партии. Отхвърлено е конкретното предложение в коалицията да бъде включена ромската партия "Европейска сигурност и интеграция" с председател Тома Томов. Изобщо не е обсъждано взаимодействие с АБВ, основана от бившия президент Георги Първанов и оглавявана в момента от Румен Петков.

Междувременно беше одобрен за постоянен главен редактор на вестник „Дума” сегашният и.д. шеф Ивелин Николов, който спечели конкуренцията с Таня Джаджева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай