БСП иска Борисов да мълчи за вируса

Борисов да се ограничи с изказванията си, защото с всяко изявление увеличава паниката сред хората, каза Корнелия Нинова

БСП иска Борисов да мълчи за вируса | StandartNews.com

Българската социалистическа партия (БСП) призовава премиера Бойко Борисов да ограничи изказванията си за коронавируса, с тях всява повече паника. Това обяви на пресконференция в зала "Запад" на НС председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова.

Борисов да се ограничи с изказванията си, защото с всяко изявление увеличава паниката сред хората, заяви тя. Няма как в едно изречение да кажеш "не се паникьосвайте" и в същото изречение - това е един вид война, посочи тя.

Според социалистите развитието на ситуацията с коронавируса у нас изисква реакция без паника, хладен разум, да се даде думата на сериозни хора и професионалисти. От БСП заявиха, че са готови като опозиция да съдействат с каквото могат за намиране на разумни решения.

Нинова обяви, че още днес ще поискат от работодателските организации обективен анализ на ситуацията в икономически план и какви законодателни и социални мерки са необходими. Тя призова да се мисли дългосрочно и комплексно, а не парче, както, по думите й, прави правителството на Борисов.

Лидерът на левицата упрекна изпълнителната власт, че не е била подготвена за инфекцията, а тепърва се шият и внасят предпазни средства.

В Европа правителствата приеха пакет от конкретни бюджетни и социални мерки за подпомагане на родители, чиито деца са вкъщи и не могат да отидат на училище, а те - съответно на работа, посочи председателят на БСП. По думите й, там се мисли държавнически и решенията се изпълняват веднага.

Най-важно е, подчерта Корнелия Нинова, да се овладее разпространението на коронавируса, но трябва да се гарантира и бъдещето, да се мисли за социално-икономическите последици, а в това отношение кабинетът не обсъжда нито финансови, нито законодателни мерки.

Нинова декларира, че с ръководството на парламентарната й група не са обсъждани въведените от днес мерки за работа в НС. Това е заповед на председателя на НС, издадена е вчера, обясни тя. Доколкото знаем, мерките са в изпълнение на предписанията на оперативния щаб и вероятно ръководството ги изпълнява, добави председателят на левицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай