БСП и ГЕРБ спориха за глобата на БЕХ от ЕК

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че премиерът Бойко Борисов е излъгал, като казал, че глобата няма да се плаща от българските граждани, а от БЕХ...

БСП и ГЕРБ спориха за глобата на БЕХ от ЕК | StandartNews.com

С декларации в пленарна зала БСП и ГЕРБ влязоха в спор откъде ще дойдат парите за наложената от Европейската комисия (ЕК) глоба на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ в размер на 77 млн. евро.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че премиерът Бойко Борисов е излъгал, като казал, че глобата няма да се плаща от българските граждани, а от БЕХ. "Добре, но БЕХ откъде ще вземе тези пари - от кредити, които ще трябва да се връщат, или от собствени приходи. Те от какво са - от услуги на граждани и фирми. А тези услуги кой ги плаща? Пак същите граждани и фирми", коментира Нинова. БЕХ е държавно дружество, управлява се от екип, излъчен от правителството, уточни тя. По думите й правителството не е защитник на националния интерес и е некомпетентно да управлява икономиката, енергетиката и страната. Но за това плащаме ние, всеки българин от джоба си, през цената на газ, ток и парно, при цялата бедност и неравенство, които има в страната, коментира Нинова.

Лидерът на БСП обвини премиера и в още една лъжа - че ЕК е изискала от България "Булгартрансгаз" да бъде приватизирана. "Вчера попитахме ЕК вярно ли е, че са си позволили да поставят условия на България - или приватизирате, или ви глобяваме. И отговорът дойде светкавично. Изрази го еврокомисарят по конкуренция Маргрете Вестегер. Тя опроверга твърдението на българския премиер Бойко Борисов и каза: ЕК не е искала приватизацията на "Булгартрансгаз". ЕК е настоявала за преструктуриране чрез изваждане на шапката на доставчика на газ и оператора на газовата мрежа. Как обаче да се извърши това е било оставено на решението на българското правителство. За ЕК е било важно да спрат незаконните действия на БЕХ", коментира Нинова. "За да оправдае бездействието, некадърността, нарушаването на европейските и българските закони, премиерът Бойко Борисов си позволи да излъже, че му е поставено условие за приватизация. Както е видно такова условие не е имало", каза още тя.

"Да критикуваш ЕК не е антиевропейско, а нормално. Така направихме с Истанбулската конвенция, с въпроса за миграцията, с двойните стандарти за храните. Но да набеждаваш ЕК в нещо, което не е искала от България, за да си спасиш собствената кожа, това е антиевропейско. И ще носите отговорност за този скандал, в който вкарвате България на терена на ЕС", каза Нинова.

Корнелия Нинова заяви, че от справка от Министерството на финансите става ясно, че български граждани са осъдили представители на правителството за нарушаване на техните права за 15 563 961 лв. и тези пари са платени. Но по думите й управляващите не са завели нито един регресивен иск към държавни служители или министри, които с действията си са причинили вреди на държавата. Кога, г-н Борисов, ще изпълните закона и ще заведете такива искове срещу онези министри и служители, които причиняват това на страната и за което плаща целият български народ, попита Нинова. По думите й, докато поне един не си плати от джоба своята некомпетентност и некадърност, с която е причинил вреди на държавата и на гражданите, това ще продължава.

Не е вярно твърдението, че глобата ще бъде платена от джоба на българските граждани, подчерта в декларация председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ. Каквито и да са глоби не са ценообразуващ елемент при решенията на КЕВР, посочи той. Парите за плащане на глобите по думите на Добрев ще дойдат от неразпределени печалби на дружествата, от приходи от транзит, от износ на електроенергия, но не и през цената на тока и газа или която и да е друга цена, която плащат потребителите, каза Добрев. Никога такива глоби не са влизали в крайните цени, уточни той.

Делян Добрев каза, че казусът с БЕХ се развива в последните 3-4 години. "Нарушение, което ЕК твърди, че България е направила в периода 2007 - 2015 г. През тези години са управлявали различни правителства", отбеляза Добрев и допълни, че е много жалко да се използват такива важни за държавата теми, за да се трупат политически дивиденти. Той припомни, че в парламента в последните две години са правени редица изслушвания по темата. По думите му Народното събрание два пъти е взело решения по този казус. Парламентът единодушно отхвърли варианта България да признае вина по това дело, защото ние не сме нарушили европейските правила, отбеляза Добрев. Народното събрание задължи Министерския съвет да обжалва едно евентуално негативно решение на ЕК, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай