БСП и асоциация на журналисти искат смяна на ЦИК

Асоциацията на европейските журналисти - България, и БСП са за смяна на сегашната ЦИК...

БСП и асоциация на журналисти искат смяна на ЦИК | StandartNews.com

Асоциацията на европейските журналисти - България, и БСП са за смяна на сегашната ЦИК. Това съобщава партийният пресцентър след среща между лидера на социалистите Корнелия Нинова и представители на асоциацията.

Смяната на ЦИК трябва да се случи, защото така е регламентирано в закона, смятат от сдружението и от левицата. Нинова е призовала за обща и надпартийна позиция по този въпрос. "Ето, ние даваме пример, че законът стои над партийния ни интерес. Въпреки че имаме и сега квота в ЦИК, държим да се спазват законите на страната и незабавно да се пристъпи към нов избор", е посочила лидерът на БСП.

"В момента сме свидетели на груба цензура от страна на ГЕРБ. През последните години има много случаи на засягане на журналисти, които си позволяват да критикуват властта и да споделят различно мнение. Въпросът за ограничаване на свободата на медиите и човешките свободи е принципен, а не партиен", е заявила също Корнелия Нинова, цитирана в информацията.

Тя е посочила, че срещу Елена Йончева е организиран политически процес заради филмите й и разследванията срещу корупцията на най-високи нива. "Ние ще я защитим и в Брюксел, пак по същата причина - да не се ограничава правото на хората да си казват мнението и да вадят данни за корупция, да не се използва  прокуратурата за натиск", е уверила Нинова.

С представителите от асоциацията е бил обсъден и въпросът за честността на предстоящите  избори.

Лидерът на БСП е гарантирала, че парламентарната група на левицата ще подкрепи ветото на президента върху текстове от Закона за защита на личните данни. Ако то бъде преодоляно, партията ще сезира Конституционния съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай