Бойко събира спешно министрите за тока

Бойко събира спешно министрите за тока | StandartNews.com

Готвят промени в закона, които да запазят цената на електричеството за бизнеса

Премиерът Бойко Борисов събира спешно министрите за цената на тока днес. Той е насрочил извънредна среща с представители на правителството заради готвеното увеличение на цената за бизнеса и острата реакция на работодателите. Заседанието е определено веднага след завръщането на енергийния министър Теменужка Петкова от международния икономически форум в Санкт Петербург.

Възможно е на него да присъстват и представители на работодателските организации. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ за увеличение на цените на стопанските потребители до 20% от 1 юли бе посрещнато на нож от бизнеса. А министър-председателят отсече, че ако работодателите протестират, самият той ще се присъедини към недоволството им срещу увеличението на цената на тока. Един от вариантите за запазване цената на електроенергията е зелената добавка отново да се включи в такса пренос с промяна в Закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), обясниха високопоставени източници от ГЕРБ пред "Стандарт". Така тежестта ще падне върху чуждите потребители и търговците на ток, а не върху родните домакинства и фирми.

Представители на индустрията недоволстваха от премахването на зелената добавка през 2013 година, защото според тях това не е справедливо решение спрямо българската икономика. По техни изчисления компаниите в съседните държави, които купуват електроенергия от България, получават в момента по-добри цени и са по-конкурентни на пазара. "Непрекъснато се водят разговори за цената на тока с КЕВР, министерството на енергетиката и големите енергийни дружества", каза вчера вицепремиерът Томислав Дончев. "Разговори се водят непрекъснато. Не знам дали може да се говори с абсолютно всички компании в България. Те си имат организации, които ги представляват. Със самите работодателски организации има диалог. КЕВР, МЕ, големите енергийни дружества, разговори вървят непрекъснато", посочи още Дончев. По думите му днес разговорите ще продължат и докато не се изчистят всички детайли, окончателно решение няма да бъде взето. "В конкретния случай, освен да търсим баланс в енергетиката, редуциране на тарифния дефицит - ситуацията, в която плащаш скъпо, а продаваш евтино, е да се спазват други принципи - да не се допуска някой производител да е свръхфинансиран и да не се допуска на ниво консумация някой да е ощетен", заяви още Дончев. Вицепремиерът подчерта, че правителството и премиерът Борисов полагат усилия за балансиране на енергетиката, както и за това "цената на електроенергията да бъде разумна, приемлива за всички граждани".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай