Бойко Атанасов стана председател на КФН

Бойко Атанасов беше единственият кандидат за поста, кандидатура на Атака

Бойко Атанасов стана председател на КФН | StandartNews.com

Депутатите избраха бившия шеф на НАП и бивш заместник-председател на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов за председател на КФН. До необходимостта от нов председател се стигна, след като Карина Караиванова подаде оставка и от 1 март 2019 г. се присъедини към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Бойко Атанасов беше единственият кандидат за поста, като кандидатурата му бе предложена от ПП „Атака“.

Сред мотивите на партията за предложението е, че Атанасов е с 20 години професионален стаж, при който придобива ценен управленски опит, който го отличава като лидер със стратегическо мислене и като експерт с отлични познания в областта на данъчното и финансовото законодателство.

По време на изслушването си в Комисията по бюджет и финанси Атанасов очерта основните цели пред регулаторния орган – създаване на стабилен екип от професионалисти, изграждане на прозрачна и навременна комуникация с обществото и осъществяване на стриктен надзор на капиталовите пазари, застраховането и пенсионните фондове.

Според него, за да се постигнат посочените цели, Комисията трябва да се развива в следните основни насоки – управление на позиционирането и репутацията на КФН като стабилен, обективен и независим регулаторен орган, намаляване на административната тежест, защита на обществена интерес, създаване на предвидима регулаторна дейност и създаване на силен и мотивиран екип с най-високо ниво на експертиза.

„Бонус-малус“ трябва да премине през широко предварително обсъждане, за да може продуктът, който създадем, да бъде възприет от всички, каза Атанасов пред репортери в Народното събрание.

"Преди да представим за обсъждане новия вариант за обсъждане „Бонус-малус“ трябва да премине през едно широко предварително обсъждане с всички браншови организации, така че продуктът, който създадем, да бъде възприет от всички в Република България“, каза Атанасов. На въпрос това кога ще се случи, Атанасов заяви, че в понеделник започва работа по тази задача. „Не искам да влизам в конкретика. Ще има работна група. Самата система, която ще заработи трябва да дава отговори на всички въпроси. Не трябва да остават неясни ситуации или съмнения в нейната обективност“, допълни той.

Атанасов изрази надежда екипът на КФН да бъде запълнен в пълния състав и уточни, че към този момент има идеи за нов заместник-председател, но няма крайно решение по темата“. По отношение на случая със застрахователната компания „Олимпик“ и напрежението около него, новоизбраният председател коментира, че подобни неща могат да се предотвратят с превенция и ефективен надзор. „Това, което е постоянно наблюдение, мониторинг върху сектора до нейното стабилизиране. Трябва да има ясни правила, които да се съблюдават от абсолютно всички. Отговорността трябва да се носи. Поемам своята отговорност като председател“, заяви още Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай