Борисов в Китен: Всяка капка се пречиства, вода като сълза

Премиерът в Китен, ще инспектира и обходния път на Поморие

Борисов в Китен: Всяка капка се пречиства, вода като сълза | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов инспектира разширението на разширената модернизирана пречиствателна станция за отпадни води в Китен. С него са и министърът на околната среда и водите Емил Димитров и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Огромна пречиствателна станция. Това, което сме поели като ангажимент, сме го изпълнили“, каза Борисов. „Ние предоставяме на туристите най-чистото море. Всяка капка се пречиства- Като сълза вода излиза“, добави Борисов, цитиран от радио "Фокус-Бургас".

Относно кризата с коронавирус Борисов каза, че в момента държавата се опитва контролирано да позволява на бизнеса да не спира работа, а опонентите на властта искали да се затваря всичко. 

На въпрос, свързан с това дали вече има туристи, присъстващият кмет на Пирморско Димитър Германов отговори положително: „Пълни се. Вчера имаше немски, холандски, полски туристи, чехи - на фона на тази криза, се спарвяме изключително добре“, посочи Германов.

Малко по-късно от правителствената пресслужба обясниха, че инвестиционният проект за подобряване на съществуващата система за управление на oтпадъчните води на територията на Приморско и Китен се реализира с финансиране по оперативна програма „Околна среда“ на обща стойност 22,27 млн. лева. От тях 16 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ, съфинансирането от Община Приморско е 2 млн. лева, а останалите средства са от държавния бюджет.

Реконструкцията и разширяването на съществуваща пречиствателна станция ще обслужва над 55 000 жители и гости на Приморско и Китен по време на туристическия сезон. "Реализирането на проекта допринася за изпълнението на поетите ангажименти на страната ни за изграждане на обекти, чрез които да бъде увеличен събраният и третираният товар на замърсяване преди заустването на отпадъчните води във водни обекти", обявиха от "Дондуков" 1.

Премиерът ще провери и обходния път на Поморие. Там се пуска движението по новото четирилентово трасе от Бургас за курорта „Слънчев бряг“. С построяването му транзитното движение се изнася извън града, повишава се безопасността на движението и се намалява замърсяването на въздуха. Обходният път на Поморие е готов със средства от републиканския бюджет. Инвестицията е за около 20.6 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай